Nalin Pekgul: ”Därför ska Sverige inte tolerera månggifte”

S-politikern och sjuksköterskan Nalin Pekgul tycker Sverige har för mycket överseende mot månggifte. I dag är detta accepterat i landet – om äktenskapen ingåtts i utlandet.

– Nu är det dags för alla att vakna och backa de män och kvinnor som bekämpar patriarkala strukturer i Sverige, i stället för att stödja dem, skriver hon i Expressen.

I en personlig debattartikel skriver S-politikern och sjuksköterskan om sina egna erfarenheter från barndomens Kurdistan. I det samhället var månggifte accepterat ända in på 60-talet.

– Ett av mina starka minnen från barndomens bröllop och andra stora fester är när kvinnor tillsammans med oss små flickor dansade och sjöng ”Wellehi te nastinim”. Nu undrar jag om det inte var de vuxna kvinnornas sätt att tala om för oss att vi inte skulle acceptera det helvete som många av dem hade gått igenom. När jag efter 20 år för första gången åkte tillbaka till Kurdistan år 2000 undrade mina unga kusiner om jag hade levt på stenåldern när jag frågade hur vanligt månggifte var nu för tiden, skriver Pekgul i en debattartikel på Expressen Kultur som finns att läsa här.

Pekgul skriver i stället om artisten Ayse San, som på den tiden sjöng raderna: ”Jag vägrar gifta mig med dig, tänker inte stå ut med din andra fru” – och att vi i dag borde följa dessa kurdiska kvinnors exempel. Hon jämför även med Turkiet.

– I Turkiet var månggifte förbjudet sedan Atatürk bildade den moderna staten. Men traditionens makt är stor och det fanns konservativa imamer som rättfärdigade månggifte. Vad jag vet har detta aldrig varit tillåtet i Sverige, men vår förståelse för andra traditioner är omfattande och överseende.

I stället vädjar Pekgul att vi borde bryta patriarkala strukturer – och säga nej till månggifte i Sverige. Hon skriver också att hon tänker på Fadime Sahindal, som mördades för att hon inte lät sig bli bortgift.

– Nu är det dags för alla att vakna och backa de män och kvinnor som bekämpar patriarkala strukturer i Sverige, i stället för att stödja dem.