Nationellt larm: Nu kan bedragare kapa ditt bank-ID via sms i telefonen

Nu varnar polisen för en ny typ av bluffmeddelanden som gått ut till privatpersoner via sms. Bedragarna försöker komma åt personers bank-id via en fejksida.

– Man försöker få dig att uppge dina personnummer och inloggningar för att kunna ta över ditt bank-ID och äga dig, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Expressen.

Tidigare idag berättade vi om bedragarna som ringer bluffsamtal från Somalia. Nu undersöker polisen ytterligare en bedrägerimetod där bedragarna försöker kapa mobilanvändares bank-id.

Metoden går ut på att mobilanvändaren får ett sms med en förkortad bit.ly-länk och en text där det står ”Verifiera din identitet”. Avsändaren är ett telefonnummer från San Marino, enligt en person som Expressen talat med.

Om man klickar på länken kommer man till en falsk bank-id-sida där man uppmanas att ange sina uppgifter.

Upplägget skiljer sig från tidigare bedrägerier i veckan, och polisen förbereder sig nu för att gå ut med en nationell varning.

– Vi kommer gå ut med en varning för detta på Facebook. Det här är en phishing-attack som startade vid 17.30 under söndagen, säger Jan Olsson.

Dela gärna polisens varning vidare och klicka aldrig på länken om du får detta meddelande till din telefon!

Publicerad av Newsner