Niclas hittade sin diabetessjuka pappa livlös i hemmet – maskar och myror kröp i hans ruttna fot

Medan Niclas var bortrest och sedan sjuk visste han att hans pappa fick vård av hemtjänsten, men när han själv tillfrisknat och besökte honom så möttes han av en syn syn som liknade en mardröm.

Niclas 81-åriga pappa vägde bara 38 kilo, och hans fot hade börjat ruttna.

– Det stank ruttet kött, det gick knappt att andas, säger han till Aftonbladet.

Niclas pappa är både diabetiker och har alkoholproblem och behöver därför daglig vård. När Niclas var bortrest och sedan sjuk visste han att pappan fick dagliga hembesök, men något gick fel. När Niclas kom hem till sin pappa var det som om han hade legat på samma plats i flera veckor, utan vatten och mat på dagar.

– När jag hittade pappa var det ett bo av myror inuti foten. Och det kröp likmaskar över hans ben. Det går knappt att beskriva misären, berättar Niclas för Aftonbladet.

Hemtjänsten: ”Han ville inte ta emot hjälp”

Elinore Lissledal, som är driftsområdeschef på stiftelsen Bräcke diakoni i Linköping som ansvarade för mannens hemtjänst, förklarar att mannen inte ville ta emot hjälp.

– Vi känner självklart stor sympati med den här personen. Vi har försökt erbjuda hjälp, men vi har inte nått fram. Det är i slutändan personens egna beslut om man vill ta emot hjälp eller inte, säger Elinore Lissledal till Aftonbladet, och tillägger att de respekterat personens beslut i det här ärendet.

 

OBS: Personen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kan få amputera benet

Niclas pappa fick köras till sjukhus för dropp under flera veckors tid. I Början av juli ska läkarna meddela om hans ben kan räddas eller måste amputeras. Pappan har nu fått plats på ett vårdboende.