Nikkis häst skadades när bilist körde trots stopplikt – drabbades av flera frakturer: ”Är skärrade och ledsna”

17-åriga Nikkis ponny fick svåra skador när familjen tvingades tvärbromsa med hästtransport för en bilist som körde rakt ut i en korsning där det råder stopplikt. På Strömsholms djursjukhus konstaterade veterinär att hästen fått flera frakturer. Nikki hoppas nu få tag i mannen som körde från olycksplatsen utan att stanna. 

– Vi är skärrade och så ledsna över våran ponny, och även vårt trasiga hästsläp, säger Nikki Lund till Newsner. 

Det var i en korsning längs riksväg 68 på Söderbärkevägen mellan Fagersta och Norberg som olyckan inträffade, vilket Fagersta Nyheter var först med att rapportera om.

Foto: Nikki Lund

Körde ut framför hästtransport

17-åriga Nikki Lund satt i bilen med sin mamma som körde. I en hästtransport bakom dem fanns ponnyn Håkan, som Nikki tävlar med i hopp. 

– Vi kom åkande från Norbergshållet när vi ser en vit suv-liknande bil i korsningen mot Söderbärke. Vi ser hur han åker fram en liten bit på vägen innan han ser oss och stannar. Vi fortsätter då att åka, men när det bara är några meter mellan bilarna så kör han ut, mitt framför oss. Mamma som körde bilen fick stå på bromsen och det går från 70 kilometer i timmen till 0. Vi tutade och vevade åt honom, han tittade på oss men körde bara vidare, berättar Nikki Lund för Newsner.

Foto: Nikki Lund

”Jag hör hur ont han har”

Den hårda inbromsningen gjorde att släpet hoppade, så Nikkis mamma började köra i riktning mot en ficka längs sidan av vägen för att titta till hästen. 

– Nästa gång jag tittar i backspegeln så ser jag skötardörren flyga upp och hästens rumpa åka ut. Jag grips av panik och hoppar ut innan vi ens hunnit stanna. Jag kollar in i släpet och ponnyn sitter fast med ryggen under bommen. Ryggen är formad som ett V, och jag hör hur ont han har, berättar Nikki för Newsner.

Hon fortsätter: 

– Panikhakarna på bommen vägrar släppa på grund av den tilltryckta bommen. Ponnyn satt helt fast och vi var säkra på att han skulle dö.

Flera frakturer i ryggen

Nikkis mamma vinkade in två bilar som då stannade för att hjälpa till. Enligt Nikki fick de kämpa i cirka fem minuter innan de fick ut den skärrade hästen. 

Hästen Håkan fick köras till Strömsholms djursjukhus, där röntgen visade att han hade frakturer i ryggen. 

– Vi vet inte än om han kommer att läka av sig själv eller om en operation kommer att krävas. Ponnyn fick komma hem samma dag med smärtstillande och idag är han väldigt öm och stel, säger Nikki till Newsner.

Till dig som körde ut rätt framför oss vid korsningen Fagersta/ söderbärke vid 14:00 tiden: Du har ärrat både mig och…

Posted by Nikki Lund on Sunday, September 12, 2021

Hon hoppas kunna få kontakt med mannen som körde från platsen. 

– Vi vill ha tag i mannen som bara körde därifrån. Hade bommen suttit 10 centimeter högre upp så hade min ponny flugit ut i farten, säger Nikki Lund.

Dela gärna artikeln så att Nikki når ut till fler.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required