Noa såg gråtande kvinna på bussen och agerade direkt – nu hedras han med pris för hjälteinsatsen

17-årige Noa Al-Nehlaoui från Simrishamn hjälpte en småbarnsmamma från Syrien när hon fick problem med Migrationsverket.

Nu har Raoul Wallenberg Academy valt att ge Noa utmärkelsen ”Ungt Kurage” för sitt modiga ingripande.

Noa Al-Nehlaoui satt på en buss med klassen på väg till Kristianstad när han upptäckte att en kvinna och hennes barn inte mådde så bra.

Noa och en tjej från klassen agerade direkt och gick fram till kvinnan för att fråga hur hon mådde, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Foto: Erik Nylander/TT

Kvinnan berättade att hon kom från Syrien och att hon var på väg till Migrationsverket, men eftersom att bussen de satt på var så försenad, skulle hon missa sin anslutningsbuss och därmed riskera att bli utvisad.

– Jag har själv släktingar som kommer från Syrien och förstod hur viktigt det var för henne och barnen att få stanna här. Så jag tänkte att jag måste agera, säger han till Aftonbladet.

Noa bestämde sig för att själv testa att ringa Migrationsverket och förklara att kvinnan var försenad och varför. Han bad dem att vänta in kvinnan i stället för att ställa in mötet.

Noa skickades runt mellan olika handläggare på Migrationsverket, och till slut kom han till en chef som bekräftade att de skulle vänta in kvinnan.

– Jag var hela tiden inställd på att jag skulle ge kvinnan ett positivt besked. Jag tänkte att jag inte kunde ge mig förrän det var löst.

Noa och en kompis bokade en taxi från stationen till Migrationsverket och hjälpte kvinnan att både betala taxin och bära barnen.

”Ser om jag kan hjälpa till”

Idag går Noa Al-Nehlaoui andra året på gymnasiet och det var en av hans lärare som nominerade honom till priset Ungt Kurage hos Raoul Wallenberg Academy. Ett pris som han nu har vunnit.

För honom är det självklart att agera när man ser att något inte känns bra.

– Även om man inte ens pratar samma språk så kan man hjälpa personen. Jag är själv en känslomänniska, och om jag ser något som inte känns bra då ingriper jag och ser om jag kan hjälpa till.

Noa vet inte hur det har gått för kvinnan men berättar för Aftonbladet att han tänkt mycket på henne och barnen och att han gärna vill veta hur dem har det.

Så fint gjort av Noa. Han är verkligen förtjänt av sitt pris.

Dela gärna artikeln för att hylla Noa och hans mod lite extra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);