Norrmännen trängs på systembolaget i Sverige – efter gränsen öppnat: ”Kö på 300 meter”

Gränshandeln i Värmland har stått still under coronapandemin. Men i fredags när norrmännen fick besked om att det nu var fritt fram att ta sig över gränsen till bland annat Värmland blev det full rulle på handelsplatserna igen.

Redan på lördagsförmiddagen var köerna långa, rapporterar Aftonbladet.

Det var under fredagen som norska regeringen presenterade nya reseriktlinjer för norrmännen. Riktlinjerna började gälla 00.00, natten mot lördagen, och sedan dess får norrmännen åka till Kalmar, Värmland, Örebro och Östergötland.

Det märktes tydligt i Värmland dit norrmännen nu, för första gången på flera månader, äntligen kunde åka och handla.

Köer vid öppning

Redan på lördagsmorgonen vällde det in shoppingsugna norrmän i Värmland. Och på Charlottenbergs shoppingcenter, som ligger nära den norska gränsen, var det köer redan vid öppning.

Några mil söder om Charlottenberg, ligger Årjäng, där fick systembolaget känna på norrmännens anstormning.

– När vi öppnade i morse hade vi en kö på omkring 300 meter. Det var nästan bara norrmän som stod i kön, säger Birgitta Hällsten som jobbar på systembolaget i Årjäng till Aftonbladet.

Enligt henne hör det inte till vanligheten att det är så långa köer, och absolut inte i coronatider.

– Det har varit ganska lugnt hos oss under coronan. Det är väl bra att folk inte har druckit så mycket alkohol. Men visst har vi saknat norrmännen, säger Birgitta Hällsten.

På systembolaget har de bara släppt in 28 personer i taget och uppmanar sina besökare att hålla avstånd. Även i kön håller personalen koll så att det inte blir för tight mellan kunderna.

”Väldigt mycket norrmän”

Även på Ica i Töckfors har det varit fler kunder än vanligt.

– Det är ett rejält uppdämt behov. Vår försäljning är bättre i dag än vad den var för ett år sedan och det är väldigt många norrmän här, säger Björn Hugoson, butikschef på Ica Supermarket i Töcksfors till Aftonbladet.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required