Norske miljardärens utspel: Vill slå ihop Sverige och Norge.

1905 upplöstes unionen mellan Sverige och Norge och ända sedan dess har vi fungerat som två självständiga nationer och grannländer. Men hur skulle det fungera om vi, över 100 år senare, skulle förenas i en stornation igen? Ganska bra – i alla fall om du frågar den norske miljardären Petter Stordalen. – Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans, säger Stordalen till Göteborgs-Posten.

Petter Stordalen äger hotellkedjan Nordic Choice Hotels med omkring 170 hotell runt om i Skandinavien och Baltikum. Han har med andra ord god insyn i Sverige – och tycker att det finns mycket bra att hämta på vår sida av gränsen.

– Sverige är ett fantastiskt land på många sätt. Man har mycket innovation inom teknologi, och man har ett bra industriellt tänk, säger Petter Stordalen till Göteborgs-Posten.

Å andra sidan menar Stordalen att Norge är mer äventyrliga och vågar testa nytt – olika skillnader som enligt den norske miljardären skulle passa bra tillsammans.

För när Norge under tisdagen hade sitt årliga nationaldagsfirande präglat av traditioner och norrmännens glädje över att vara självständiga – då kom istället Petter Stordalen med förslaget att vi återigen skulle ena Norge och Sverige.

– I Sverige bor det ungefär tio miljoner människor. I Norge och Danmark bor det fem vardera. 20 miljoner hade varit ännu bättre oavsett om det handlar om att sälja bilar, flygplan eller innovation. Tänk vilket fantastiskt land vi hade varit tillsammans, säger Stordalen till Göteborgs-Posten.

Stordalen menar även att Sverige är den allra viktigaste samarbetspartnern för Norge, inte minst på grund av det geografiska läget samt liknande språk, kultur och historia.

Galet påhitt eller en idé som kan fungera i verkligheten? Dela gärna med dig av dina åsikter i kommentarsfältet!