Nu förbjuds ”högre” tv-reklam i Norge.

Brukar du också irritera dig på att reklamljudet verkar högre än ljuden i program, tv-serier och filmer? Jag tittar nästan aldrig på tv men när jag gör det väljer jag i regel SVT. Det är lätt att bli galen på all reklam på de kommersiella kanalerna. Man hinner bara titta på ett program i en kvart eller tjugo minter innan det bryts, och reklamljudet är alltid så mycket högre än det vanliga. I Norge ska de nu införa nya regler för reklamljud – så att tittarna får en bättre ljudupplevelse.

Nu är det slut på irriterande högt tv-reklamljud på de norska tv-kanalerna.

Det är egentligen inte så att volymen skruvas upp när reklamfilmerna börjar rulla – det är snarare så att ljudet är maxat och upplevs högre.

– Det upplevs högre för att i motsats till ett vanligt tv-program, där ljudnivåerna är olika på grund av naturliga orsaker, blir ljudnivån maxad i ett reklaminslag som kanske varar i bara tio-tjugo sekunder, säger Line Vee Hanum, presschef på MTG Norge, till norska tidningen VG.

Bildkälla: Mostphotos

12156221-television-remote

Nu har norska tv-kanaler gått samman och kommit överens om en gemensam standard för ljudnivå på tv-innehåll. Det ska ge tittarna en bättre ljudupplevelse skriver MTG Norge, som äger bland annat norska TV3 och Viasatkanalerna, i ett pressmeddelande.

NRK, som är Norges motsvarighet till SVT och SR, TV 2, Discovery och MTG ska ha kommit överens om att följa den nya standarden skriver VG. Detta innebär att reklamen kommer att upplevas annorlunda.

– Den kommer att upplevas lägre, säger Line Vee Hanum.

Den nya standarden börjar gälla den 1 juni.

I USA har man sedan tidigare antagit en lag som ska pressa ner ljudet i tv-reklam. Även i Sverige har många irriterat sig på hög volym på tv-reklam, och efter hård kritik 2012 lovade TV4 att sänka ljudet i reklamfilmerna.