Nu hänger människor väskor på statyer i protest mot stoppade tantstatyn.

Kommunen i Växjö ser ut att stoppa den tänkta statyn med tanten som slår en nazizst. I protest har nu människor runt om i landet börjat klä statyer med handväskor.

Under förra året hölls en intensiv diskussion om huruvida man skulle göra staty av Hans Runessons berömda fotografi, där en tant, vars familj suttit i Auschwitz, slår mot en nazist med sin handväska.

tant_slar_nazi

Nu ser det dock ut som att det imnte blir något med den saken. Anledningen är att nämndordföranden anser att den förlorar sin laddning när den är tagen ur sitt sammanhang. Det slutgiltiga beslutet tas först nästa vecka, skriver SVT.

Nämndordföranden Eva Johansson (C) skriver i Smålandsposten att Växjö ska värna det fria ordet. ”Jag anser att det i den tanken är viktigt att möta oliktänkande med ord och samtal, inte med tillhyggen”.

Konstnären Susanna Arwin – som står bakom statyn håller inte kommunen – och tycker att kultur och fritidsnämnden gör en feltolkning av verkets innebörd. Som snarare handlar om civilkurage än att bruka våld enligt henne. Till Sveriges Radio säger hon:

– Det jag kan tycka är att här hade man chansen att göra någonting. Bilden är så vida känd, den finns till och med i ett konstmuseum i Peru och över hela världen. Det är inte lilla Växjö och lilla Susanna Arwin vi pratar om längre utan det är någonting som betyder så mycket för så många. Det det var en celeber herre i Växjö som sa: är Växjö kommun medvetna om att man nu förlorar en symbol så stark som den knutna pistolen?

Nu har en proteströrelse vuxit fram på nätet, där olika statyer runt om i landet kläds med väskor.