Nu hedrar vi brandmannen som blev ihjälkörd när han arbetade vid olycka.

Så har det hänt igen. En människa som arbetar med att hjälpa personer som varit med om en olycka eller på annat sätt befinner sig i fara har dödats när han eller hon försöker utföra sitt arbete. Strax före 17-tiden på tisdagen kom nämligen larmet om en lastbilsolycka i höjd med Munkedal, 25 kilometer norr om Uddevalla. Tillsammans med sina kollegor åkte en 55-årig brandman mot larmplatsen för att hjälpa till på olycksplatsen. Väl på plats hände det värsta tänkbara.

Strax efter att räddningspersonalen anlänt till platsen för olyckan skulle en tragedi komma att inträffa.

– Räddningstjänsten kommer till platsen och håller en fil öppen. Bredvid räddningstjänstens fordon stannade ytterligare en lastbil. Då kommer det en personbil i hög hastighet och kör in mitt emellan lastbilen och räddningstjänstfordonet och kör på en brandman, säger Patrik Ahlbom vid polisen i Region Väst, till GT.

Mannen, som var 55 år gammal och hade arbetat i många år som brandman, fördes omedelbart till sjukhus. Men bara timmar efter olyckan kom beskedet att hans liv inte gick att rädda.

– En kollega som omkommer på det här sättet, det är svårt att ta in. Man är bestört över att det ska behöva hända. Jag saknar ord för det här. Det är oundvikligt att tänka på vad familjen går igenom, säger brandmannens kollega och stabschef Mats Johansson till GT.

Den avlidna brandmannen hedras nu av kollegor på flera platser i landet. Räddningstjänsten i Storgöteborg skriver på sin Facebook-sida att man under onsdagen kommer att flagga på halvstång på sina brandstationer.

Det är inte första gången något liknande inträffar. Så sent som i februari blev en 40-årig brandman påkörd av en bilist när han hjälpte till vid en trafikolycka i Stockholm. Brandmannen togs omgående till Karolinska universitetssjukhuset i Solna – men inte heller hans liv gick att rädda.

Att människor som i sitt dagliga arbete jobbar för att rädda liv själva ska behöva utsättas för omedelbar livsfara på olycksplatser är helt oacceptabelt. Vi som medtrafikanter måste bli mycket bättre på att acceptera avspärrningar vid olycksplatser och se till att sänka farten rejält när vi ser att något inträffat framför oss på vägen. Ingen ska behöva riskera sitt liv på sin arbetsplats.

Vila i frid.

Publicerad av Newsner, gilla gärna