Nu hyllar vi barnläkaren som offrade sitt liv för att rädda oskyldiga i kriget.

Staden Aleppo i inbördeskrigets Syrien är en av världens farligaste platser. Ändå vägrade barnläkaren Mohammad Wassim Maaz att lämna hemstad, när alla andra flydde. Han ansågs vara en av de bästa läkarna som fanns kvar i det sönderslitna Syrien och räddade livet på otaliga barn i krigshärjade Aleppo. Men nu har även doktor Mohammad Wassim Maaz fallit offer för det meningslösa kriget. När syriskt stridsflyg bombade Al-Quds-sjukhuset i Aleppo förra onsdagen dödades Maaz tillsammans med en tandläkare, tre sjuksköterskor och 22 patienter.

Den senaste veckan har bomberna haglat över Aleppo, som är Syriens näst största stad.

Men trots kaoset har barnläkaren Mohammad Wassim Maaz vägrat lämna staden där han växte upp. Han var den sista barnläkaren som fanns kvar i det brinnande infernot och jobbade dag som natt på sjukhusen i Aleppo. Han beskrivs som en outtröttlig, godhjärtad person som alltid hade nära till ett skratt. Tillsammans med den personal som fanns kvar räddade han många oskyldiga barn som fallit offer för kriget, ett krig pågått sedan 2011.

Men förra veckan slocknade Mohammads låga. Regimens stridsflyg bombade Al-Quds-sjukhuset i Aleppo förra onsdagen och Mohammad Wassim Maaz dödades. Utöver Maaz avled också en tandläkare, tre sjuksköterskor och 22 patienter i attackerna.

Dr Hatem, kollega och vän med Mohammad, skrev en gripande hyllning till sin kamrat på Facebook efter att ha nåtts av beskedet. Hatem är chef för barnsjukhuset i Aleppo där Maaz arbetade på dagarna.

– Vi brukade spendera sex timmar om dagen tillsammans. Han var så vänlig, snäll och brukade alltid skämta med personalen. Han var den mest underbara läkaren på vårt sjukhus och skickligaste barnläkaren i hela Aleppo, skriver Hatem enligt Svenska Dagbladet.

Runt 250 människor har mist livet efter förra veckans intensiva bombingar av Aleppo. Bland de döda finns 40 barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar kriget från Storbritannien. Omvärldens reaktioner har varit starka.

aleppo1

USA kräver att den syriska regimen upphör med beskjutningen av Aleppo och uppmanar till vapenvila. USA:s utrikesminister John Kerry kräver att Assadregimen ska upphöra med ”de urskillningslösa flygattackerna” i staden, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Sicherheitskonferenz am 01.02.2014 in München. Foto: Tobias Kleinschmidt

Kriget i Syrien startade som ett fredligt uppror mot president Bashar al-Assads regim 2011. Men protesterna möttes med våld från regimens sida och konflikten kom att utvecklas till ett fullskaligt inbördeskrig. Över 270 000 människor har dödats i konflikten som drivit miljontals människor på flykt.

Dela gärna vidare detta om du vill hylla barnläkaren Mohammad Wassim Maaz, som offrade sitt liv för att rädda oskyldiga.