Nu hyllar vi modiga polishunden Hank – som spårade och tog fast brottsling efter flera inbrott: ”Bäst”

När Polisen i Stockholm fick larm om ett pågående inbrott i Haninge var polishunden Iaxedex Hank snabbt på plats och spårade upp tjuven.

Nu hyllas han som hjälte i sociala medier.

Man brukar säga att hunden är människans bästa vän och när det kommer till poliskåren så är det verkligen så.

I nuläget finns det omkring 400 polishundar i Sverige och lika många hundförare. Dessa har en väldigt betydande roll i samhället, och blir allt viktigare i polisens arbete.

Inte nog med att de kan hjälpa till att gripa gärningsmän och rädda liv, de kan också hitta avgörande information som kulfragment, saliv och hår på en brottsplats. Ja, helt enkelt bevis som kan lösa brott.

Faktum är att dessa fyrbenta hjältar används vid mellan 25 000 och 30 000 insatser varje år.

Polishund grep inbrottstjuv

En av de hundar som dagligen hjälper polisen i arbetet ute på fält är polishunden Iaxedex Hank.

Hank började jobba hos polisen i Stockholm under våren 2021 och ett av hans första uppdrag var att hitta en man som uttryckt att han inte ville leva längre och lämnat sitt hem. Som tur var kunde Hank snabbt spåra mannen, som var oskadd, och anhöriga kunde få lugnande besked.

Hank hyllades stort för sin tappra insats i sociala medier.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/230817015851191?cft[0]=AZXhF5mRxqI2MTGoRROylqZqRc0QwgTCnThr2zh675n-4Qun7_y_kibRjxGsA4PTFTa9kfLUpo0lgYkASnE2s4zB2ExPCAUk9fgFNOCyEdS0aU9fDKRg_Zdn68fBy-9_SEo&tn=%2CO%2CP-R

Nu har Hank åter igen hyllats för sitt arbete.

I slutet på januari åkte en patrull från ingripandeverksamheten på ett larm om ett pågående inbrott i Haninge.

Snart kom också Iaxdex Hank med förare till platsen. Poliserna som redan befann sig på platsen pekade ut vart gärningsmannen förmodligen flytt och Hank satte igång och började spåra.

”Hank tog raskt upp ett spår som gick rakt ut i ett skogsparti. Över stock och sten flög han sedan fram i mörkret med sitt ankare till husse. Efter en stunds spårande hördes det ljuvliga skallet i skogen och siluetten av gärningsmannen syntes”, skriver polisen i ett inlägg på Facebook.

Hyllas för makalösa insatsen

Tack vare hanks snabba spårning kunde gärningsmannen gripas. Senare visade det sig att gärningsmannen också kunde knytas till annan brottslighet, bland annat tidigare inbrott samma kväll.

” Ett stort tack till poliserna från Lopo Haninge och Huddinge som gjorde ett enastående bra jobb då de ”blåade” fast honom i området! Arbetet fortsatte även dagen efter då området söktes av igen av brottsplattsundersökningshundar. Lagarbete när det är som bäst!”, avslutar polisen inlägget.

”Hit går en del av mina skattepengar! Njuter med hela mitt hjärta”, skriver en person.

”Det går inte att med ord beskriva hur värdefulla polishundar med förare är! Tack för er insats!”, skriver en annan.

”Tack för ni finns, alla ni poliser förare och hundar där ute. Ni gör ett fantastiskt jobb”, skriver en tredje.

https://www.facebook.com/hundenheten.stockholm/posts/505104548422435?cft[0]=AZUbv_5BAzoD54dBSFuqsQxwjsWab9zK3EY65aJZ58GVhi5jeB2TQeZwNqX6zr11mXwzRILO26v486Map_jamKbobZsJNy_pqgH5-SVdchNOF_lHiMgKscqo-bef6fiJE5k&tn=%2CO%2CP-R