Nu hyllar vi polishunden Lundys makalösa insats – nosade fram otroligt udda fyndet

Hunden Lundy utsågs i höstas till ”årets polishund” för sina hjälteinsatser vad gäller att stoppa gängvåldet. Nu har hon återigen visat vad hon går för, och lyckats hitta otroliga fynd i Eskilstuna.

Att hundar är människans bästa vän är inget nytt, och inte heller deras fantastiska hjältedåd inom både sjukvård och poliskåren.

Varje dag kämpar tappra och modiga hundar sida vid sida med polisen för att bekämpa brottsligheten.

Och under förra året var det ingen mindre än vovven Lundy som utsågs till ”årets polishund” av Svenska kennelklubben, Polismyndigheten och Polisens Hundförarförbund.

Utsågs till årets polishund

Enligt juryn hade Lundy och hennes förare från Region Öst, med Eskilstuna som bas, uppvisat en ”extraordinär förmåga att hitta vapen och narkotika”.

”Det känns jätteroligt, både att vinna och att vårt arbete uppmärksammas. Det är såklart även en stor ära”, sade Jimmy till SKK då.

Eskilstuna har på senare år varit hårt ansatt av gängkriminalitet relaterat till narkotikahandel.

Och nu uppmärksammas Lundy och Jimmy återigen för sina otroliga insatser.

Udda narkotikafynden

De har nämligen varit avgörande vad gäller polisens framgångar med att hitta och beslagta narkotika i området.

Lundy har med sin skickliga nos lyckas hitta två riktigt udda knarkgömmor. En i form av ett hänglås med dold narkotika inuti, och den andra en till synes helt vanlig sten med en gömma i.

– Den anträffades i Årby i ett bostadsområdet. Det förefaller att vara en sten, men det är ju en ihålig plastliknande sten som är avsedd och tänkt för att förvara narkotika, berättar Oscar Nissfolk från polisen för SVT.

Lindy är årets polishund
Foto: PER SANDBERG/TT

”En viktig beståndsdel”

Han förklarar att kriminella idag gömmer narkotika på många olika sätt, och att hundförare och polishundar utgör en stor del av brottsbekämpningen.

– Narkotikan är en viktig beståndsdel för att bekämpa den grova brottsligheten. Det är många gånger roten till det onda, säger han till SVT.

I intervjun passar han även på att tacka människorna i Eskilstuna som gör arbetet möjligt.

– Man är uppfinningsrik, man gräver ner narkotika i skogspartier. Och här har vi vid flera tillfällen haft medborgarnas hjälp som har varit uppmärksamma och ringt in. Så all heder till medborgarna här i Eskilstuna, säger han till kanalen.

Nu hjälps vi åt att hylla modiga polishunden Lundy för hennes fantastiska arbete!