Tweet about this on Twitter Pin on Pinterest Share on Facebook

Nu hyllar vi svenske affärsmannens miljardgåva till cancerforskningen.

Affärsmannen och mångmiljardären Bengt Sjöberg var nog inte så känd för så många. Men nyligen gick han ut och meddelade att han skänker en rekordstor donation till cancerforskningen. Han skänker hela 2 miljarder kronor! Bengt Sjöberg bor i Hong Kong och är själv svårt sjuk i cancer. Han fick beskedet i januari tidigare i år. Först trodde han bara att han hade blivit förkyld. Men när läkarna tog mer prover hittade de cancern och Sjöberg fick beskedet. Cancerläkaren sa till honom ”Mr Sjöberg, we don’t have a cure for you”.

Imorse gästade mångmiljardären TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om sin sjukdom och om sin historiskt stora donation.
– Jag hade en tanke om sätta upp en allmännyttig fond eller stiftelse de senaste åren. Men i och med att jag själv blev cancersjuk ställdes frågan på sin spetts när jag fick diagnosen i början av januari, berättar Bengt Sjöberg i Nyhetsmorgon och fortsätter:
– Från började hade jag tänkt att man kanske borde lägga en miljard och behålla huvuddelen själv. Men då beslöt jag mig under resans gång att ändra om lägga huvuddelen av min förmögenhet här. Det kändes så rätt och riktigt att göra det.

Sjöbergstiftelsen är en ny stiftelse som i samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien kommer att förvalta de 2 miljarderna. Pengarna ska bland annat användas till att förbättra cancervården.

Bengt Sjöberg berättar att han har han diskuterar med Karolinska angående hur pengarna kommer att användas. Det ska bland annat sättas upp ett cancercentrum i Stockholm för att även titta på icke konventionella behandlingsmetoder.
– När man tittar på den konventionella vården har man egentligen inte gjort några riktigt större framsteg de sista 50 åren. Och det är beklämmande i sig, säger Bengt Sjöberg.

Affärsmannen fortsätter att berätta att han aldrig trodde att han skulle bli sjuk i cancer, båda hans föräldrar levde länge och hans syskon är friska.
– Det fanns inte på kartan att jag skulle bli cancersjuk, men så blev jag det. Och det förändrar ens livssyn. Man börjar fundera på vad som är viktigt i livet, berättar Bengt Sjöberg i Nyhetsmorgon.

Efter att ha fått det dystra beskedet om att han hade en långt framtiden cancer blev han chockad och förkrossad. Efter en tid åkte han på behandling till USA.
– Då var jag inte säker på om jag skulle komma hem i flygstolen eller i en påse. Det kändes tufft, säger Bengt.

Att han nu med sin rekordstora donation kan hjälpa andra känns mycket bra.
– Att kunna hjälpa andra människor för förhoppningsvis en bättre chans till överlevnad och en bättre livskvalitet, det känns faktiskt väldigt, väldigt bra. Det känns faktiskt så pass bra att jag vill leva många år till, säger Bengt Sjöberg i Nyhetsmorgon.

Det Bengt gör är beundransvärt och förtjänar att uppmärksammas. Jag hoppas att hans donation hjälper många, många människor!

Publicerad av Newsner, gilla gärna