Nu inför Storbritannien sockerskatt på läsk.

Den engelske tv-kocken Jamie Oliver har länge engagerat sig för folkhälsa – och krävde i ett tal 20 procent skatt på läsk och tydligare innehållsförteckning. Nu har hans kamp gett resultat. Storbritannien inför sockerskatt på läsk. Det meddelade Storbritanniens finansminister George Osborne när han presenterade regeringens budget på onsdagen, rapporterar The Guardian på nätet.

Nu står det klart: George Osborne ställer sig bakom Jamie Olivers initiativ. När regeringens budget presenterades i Storbritannien i går var det sockerskatten som var det mest uppseendeväckande, skriver The Guardian.

Finansministern säger att han sätter ”nästa generation i första rummet”.

– Jag är inte beredd att se tillbaka på min tid här i parlamentet och säga till mina barns generation ”jag är ledsen, vi visste att det fanns problem med sockerdrycker, vi visste att det orsakade sjukdomar, men vi duckade för svåra beslut och gjorde ingenting”, säger George Osborne till The Guardian.

Skatten kommer att börja gälla inom två år och rör drycker som innehåller mer än 5 gram socker per 100 ml. Den riktar sig direkt till dryckestillverkare och har som syfte att få tillverkarna att minska sockerhalten i sina drycker.

Beskedet välkomnade av den kände tv-kocken Jamie Oliver.

”Ett djupgående drag som kommer att sprida sig över världen. Affärsverksamhet kan inte komma i vägen för våra barns hälsa. Barnens hälsa kommer först. Djärvt, modigt, logiskt och uppbackat av alla de rätta människorna. Fantastiska nyheter”, skriver Jamie Oliver på Instagram.

Läsktillverkarna jublar dock inte. Enligt Expressen.se skriver The Financial Times att aktiekurserna för brittiska läsktillverkare har fallit flera procent sedan Osborne kom med beskedet.

Dela gärna denna information vidare!

Publicerad av Newsner, gilla gärna