Nu inleds polisens däckrazzior: Här är platserna där polisen står.

Nu har polisen inlett sina razzior mot bilister med dåliga däck. Här är platserna där polisen kommer göra sina kontroller. – Kommer du med blankslitna sommardäck eller dubbade vinterdäck, ja, då får du böter, säger Anna Rönnle på NTF till Aftonbladet.

I går inledde polisen sina däckrazzior över landet. Själva kontrollen är en vanlig trafikkontroll, men efteråt erbjuder polisen bilisten att få däcken undersökta. Bilisten har rätt att neka kontrollen.
Men däckkontrollen finns av en anledning. I fjol visade siffror att fem procent av bilarna som stoppades kördes med – vinterdäck. Eftersom vinterdäck är anpassade till ett helt annat väglag, så är de inte lämpliga att köra på sommaren.
– Dubbfria vinterdäck har 15–20 procent längre bromssträcka på sommarvägar jämfört med motsvarande sommardäck. Våra studier visar också att med vinterdäck på sommaren ökar risken för skador vid olika typer av trafikolyckor, exempelvis vid påkörning bakifrån, frontalkrock och påkörning av fotgängare, säger Mattias Hjort, forskningsledare på VTI.
Det är dock glädjande att allt färre kör med slitna däck eller olagligt mönsterdjup. 28,2 procent av de undersökta bilarna 2014 hade minst ett däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup, vilket är den lägst uppmätta andelen sedan 2008.

Här utförs däckrazziorna den här veckan:

Måndag: Göteborg.
Tisdag: Umeå, Växjö, Nyköping, Grums
Onsdag: Visby, Ronneby
Torsdag: Örebro
Fredag: Skara.

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.