Nu kan du panta din snusdosa – för att bidra till en bättre miljö

.

Över en miljon svenskar snusar regelbundet. Men hur många har egentligen koll på att det snart införs pant på snusdosor? Med start den 18 juni kan alla snusare återvinna sina dosor – för miljöns skull.

Snusföretaget Swedish Match vill nu att fler svenskar har koll på hur man bäst återvinner plastdosorna – därför inför man nu ett slags pantsystem.

– Vi har en miljon snusare i Sverige som i snitt använder två till tre dosor i veckan, det blir ganska många dosor på ett år. Samtidigt ökar plastproduktionen i världen och 40 procent är engångsprodukter, säger Patrik Hildningsson, kommunikationsansvarig för Swedish Match till Expressen.

FOTO: Wikipedia

Swedish Match hoppas att satsningen kan göra lite skillnad och bidra till en bättre miljö.
– Jag tror inte att vi löser världens plastproblem med att återvinna snusdosan, men kan det bli en flergångsprodukt har vi vunnit en hel del, säger Patrik Hildningsson.

Det går pengarna till

Dosorna kommer kunna återvinnas i pantstationer och för varje återvunnen dosa går en krona till den ideella stiftelsen Håll Sverige rent.

Registrerar man sin mailadress går två kronor till stiftelsen.

Swedish Match vill nu uppmana alla snusare att inte slänga prillor och dosor på gatorna.
– Vi börjar med det här som ett test. Men lika mycket som vi hoppas snusarna ska komma och panta vill vi att de ska komma ihåg att återvinna i allmänhet. Många slänger snusdosan i hushållssoporna, eller tyvärr på marken, men de ska i plastinsamlingen, säger Patrik Hildningsson till Expressen.

Han säger samtidigt att företaget tittar på att utveckla mer miljövänliga dosor.

Vad tycker du om det här initiativet? Kommer du börja panta dina snusdosor nu? Kommentera gärna inlägget på Facebook!