Nu kan du tjuvkika på hur mycket du får tillbaka på skatten för 2015.

Dagen vi alla har väntat på är här: dagen då vi får veta hur mycket vi får tillbaka på skatten för 2015. Nu går det att logga in på Skatteverkets hemsida och kolla hur mycket man får tillbaka – eller måste betala – i år.

”Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen” är nog munken Broder Tucks mest kända replik i Disneys Robin Hood-film. Och även om det inte är dags att ropa hej riktigt än, inga pengar betalas ut förrän till sommaren, går det nu kolla hur mycket skatteåterbäring man får från inkomståret 2015.

Enligt Skatteverket öppnar inkomstdeklarationen på myndighetens hemsida den 22 mars klockan 7, men redan en dag innan dess går det logga in och se hur mycket pengar man får tillbaka på skatten – eller hur mycket man måste betala. Enligt Expressen.se beror det på ett kryphål i Skatteverkets system. Allt som behövs är någon form av e-legitimation, till exempel bank-id, för att kunna logga in. Leta sedan rätt på inkomstdeklarationen för 2015 så ser du ditt skattebesked. Men det är inte riktigt alla som kan komma in, tydligen.

– Vi har sett att många, år efter år, försöker komma in dagen innan deklarationen startar. Vi släpper då igenom vissa för att testa sidan, säger Kay Kojer, verksamhetsansvarig för e-deklaration på Skatteverket, till DN.se.

De som ska få tillbaka pengar och deklarerar papperslöst brukar få sina pengar innan midsommar, oftast i början eller mitten på juni. De som får restskatt brukar behöva betala senast i november.
Den 17 mars-15 april skickar Skatteverket ut deklarationerna på post. Den 2 maj ska allt vara klart, ifyllt och inskickat. Skatteverket har på senare år försökt få så många som möjligt att deklarera papperslöst.