Nu kan mobilanvändning bakom ratten bli olagligt – bedöms vara för farligt

Håller du mobilen i handen när du kör bil? Då kan du snart ha gjort någonting olagligt.

Enligt Ekot kan en ny lag förbjuda dig från att hålla mobilen i handen när du kör, snart träda i kraft.

Det var i våras som Transportstyrelsen föreslog förbudet och dåvarande infrastrukturministern Anna Johansson berättade att regeringen sannolikt skulle gå vidare med förslaget.

Nuvarande infrastrukturministern Tomas Eneroth säger till Ekot att målsättningen är att göra det olagligt.

– Vi har förbundit oss till något som heter Wienkonventionen, och där står det att medlemsländerna åtminstone ska införa förbud att hålla mobil i handen, och det har Sverige inte gjort hittills, säger utredaren Therese Malmström på Transportstyrelsen till Ekot.

En nyligen gjord vägenkät genomförd av bilprovningen visar att så många som 70% av bilförarna medger att de läser, besvarar eller skickar i sms samtidigt som de kör bil. Tre gånger fler än 2013.  Den nya lagen kan vara svårövervakad och det finns en risk att den inte kommer respekteras, menar Eneroth.

Bildkälla: MaxPixel

”Det känns inte säkert”

Ekot har pratat med flera bilförare om den eventuellt nya lagen, där nästan alla tror att säkerheten minskar om en person kör och använder mobilen samtidigt.

– När man kör här i staden ser man ju rätt mycket, att folk sitter och skriver och sms-ar, och det känns ju inte så säkert för oss andra, säger bilisten Alexander Svensson till Ekot.

Therese Malmström på Transportstyrelsen säger att lagstiftningen kan ses som en möjlig åtgärd, men inte någonting som kommer lösa problemet. Dessutom pekar hon på ett problem i och med den tekniska utvecklingen.

– En sådan lagstiftning som förbjuder att man håller mobilen i handen, att det är just det som är strängt förbjudet, den riskerar ju att snabbt bli omodern och icke-funktionell. Utvecklingen på tekniksídan går ju hela tiden framåt, så att vi får nya sätt att kommunicera, säger hon till Ekot.

Vad tycker du om att mobilanvändning bakom ratten eventuellt kan bli olagligt? Kommentera gärna och dela med dig av din åsikt.