Nu kommer butiken där fattiga kan handla mat till superlåga priser.

I en gammal livsmedelsbutik i Rågsved i södra Stockholm kommer snart Nordens första sociala matbutik att öppna. Här kommer personer som lever i ekonomisk utsatthet att erbjudas att handla till rejält förmånliga priser.

Den 8:e december öppnar butiken där människor som har försörjningsstöd kommer att kunna handla mat till mycket billigare priser än i andra butiker.

– Här ska bli Nordens första social supermarket, det vill säga en butik som är till för att ta emot överskottsmat som vi sedan kommer att sälja billigare till personer som lever i ekonomisk utsatthet. Samtidigt kommer vi erbjuda arbetsträning för personer som står utanför arbetsmarknaden, säger Johanna Nordenskjöld, verksamhetschef på Stockholms stadsmission till SVT Nyheter.

För att få möjlighet att handla till rabatterat pris måste man ansöka om att bli medlem. Något som man gör via Stadsmissionens olika sociala verksamheter eller genom någon av deras samarbetspartners. Som medlem betalar man sedan som mest 30 procent av ordinarie pris på matvarorna.

– Då kommer du dit och så tar du med dig ett papper på att du lever på till exempel försörjningsstöd, och då kommer du få ett medlemskort som gör att du kommer få handla här i butiken. Det finns 17.000 hushåll i Stockholm som har försörjningsstöd, sedan tillkommer det människor med andra stödåtgärder som vi också kommer vända oss till. Så det är en ganska stor målgrupp, säger Johanna Nordenskjöld till SVT Nyheter.

Det första året kommer dessutom 20 personer som idag är arbetslösa att få arbetsträna i butiken. Liknande sociala matbutiker finns redan på flera platser i Europa, men den i Rågsved blir alltså den första i Norden.

Här kan du se ett nyhetsinslag från SVT om butiken:

Klicka gärna på gilla om du också tycker att det här är ett himla fint initiativ