Nu ökar smittan på olika äldreboenden – här har 20-tal testats positivt för corona

Ett 20-tal personer ur personal och boende har testats positivt för covid-19.
Därmed är trenden bruten på Stockholms äldreboenden.

Det hade nämligen passerat tre månader utan någon coronasmitta på äldreboenden i Stockholm.

Men nu ska alltså ett 20-tal personer, personal och boende, ha smittats av covid-19, uppger Sveriges Radio.

– Det här rör sig om minst fyra olika äldreboenden, där antingen vi har läkaransvar, eller andra aktörer och under nästa vecka ska ju besöksförbudet på äldreboenden hävas, säger Stefan Amér, läkare och verksamhetschef på Familjeläkarna, till Sveriges Radio.

Genrefoto: TT

Enligt Amér är det inte helt oväntat att smittan tagit sig in på äldreboenden, då det blivit en ökad smittspridning i Stockholm på sistone.

Dessutom kan det vara så att en symptomfri person tagit med sig smitta in på boendet, spekulerar han.

Nyligen lyfte regeringen besöksförbudet på våra äldreboenden. Från och med den 1 oktober är det grönt ljus att besöka sina äldre igen – förutsatt att Folkhälsomyndighetens rekommendationer följs.

– Det nationella besöksförbudet har varit en av de svåraste begränsningarna under pandemin. Därför var det ett tufft beslut att ta. Men det var också rätt beslut, sade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff den 15 september.

Socialministern uppmanade också alla att inte besöka sina anhöriga om man har sjukdomssymptom – samt att lyssna på personalen.

– Även om det mesta går åt rätt håll i smittspridningen kan vi komma att drabbas av nya utbrott. Det innebär ett stort ansvar för äldre och deras anhöriga och därför måste var och en av oss ta ett stort ansvar.

Enligt läkare Amér är det viktigt för de äldre att nu återigen få ta emot besök.

– Det här rör sig om svårt sjuka äldre sköra människor som kanske inte har lång tid kvar i livet. Och att man då kan få träffas, det är såklart av oerhört stor betydelse för många av dem, säger han till Sveriges Radio.

Dela gärna vidare denna artikel!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);