Nu sätter polisen stopp för alkohol på studentflaken.

Nu är det slut med champagne och öl på studentflaken. I alla fall i småländska Eksjö. Där har polisen infört alkoholförbud på studentkortegen på grund av säkerhetsskäl, skriver Smålands-Tidningen.    

Hög musik, skrikande och glada ungdomar och sprutande champagne. Det är en vanlig syn om två veckor när studentfirandet börjar runtom i landet. Men nu är det stopp för all champagne och andra alkoholhaltiga drycker, i alla fall i Eksjö i Småland.
Polisen inför alkoholförbud på studentflaken i centrala Eksjö.
– Det är inte tillåtet att dricka alkohol på allmän plats, och många som tar studenten är under tjugo år. Därför är det egentligen inga konstigheter, säger Daniel Jobs, områdespolis, till Aftonbladet.

Varje år inträffar allvarliga och mindre allvarliga olyckor runtom i landet när studenter firar genom att åka på studentflaken. Det händer att fordonen exempelvis fått göra kraftiga och oväntade inbromsningar så att studenter trillat av flaken.
Polisen Daniel Jobs tycker att det borde finnas alkoholförbud på studentflaken överallt i landet.
– Absolut. Det är viktigt att förhindra att ungdomar dricker alkohol, och det gäller överallt, säger han till Aftonbladet.

Även myndigheterna i Jönköping satsar på studentfirarnas säkerhet. I år har Länsstyrelsen initierat projektet ”Orka hela dagen” som går ut på att lärare och rektorer kan hänga en flaska med vatten runt studentens hals innan de åker iväg med studentflaken, uppger Smålands-Tidningen.

studenten

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.