Nu ska 300 milj sedlar bytas ut. Men motivet får Malena Ernman att rasa.

De nya svenska sedlarna kommer i höst. Men de har redan blivit hårt kritiserade. Operasångarskan Malena Ernman är upprörd över att bilden på Birgit Nilsson på femhundralappen är från en scen från Wagners opera ”Valkyrian”.

Birgit Nilsson är en av de kända ansiktena som syns på de nya sedlarna som kommer i höst. Men femhundralappen, som har en scen från Richard Wagners opera ”Valkyrian” på sig, har gjort operasångaren Malena Ernman upprörd. På sin Facebook-sida har hon skrivit ett inlägg där hon beskriver Wagner som ”en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter”.
”Han har ofta kallats för protonazist och var en av nazitysklands stora förebilder; både han själv och hans musik blev en ideologisk ledstjärna för Hitler och nazismen”, skriver hon i sitt inlägg på Facebook.
”Wagner anses av många vara en av världens största tonsättare och självklart ska vi spela hans verk i Sverige. Men han har ett symbolvärde som inte går att bortse ifrån. Birgit Nilsson hade förtjänat en värdigare hyllning”, fortsätter Ernman.
Riksbanken har dock inga planer på att ändra motivet på sedeln.
”Det är olyckligt att valet av motiv uppfattas som negativt. Vår ambition har varit att lyfta fram Birgit Nilssons konstnärliga gärning och det här är en av hennes större roller. Det finns inga planer på att ändra motivet”, skriver Susanna Grufman, enhetschef på Avdelningen för betalningssystem och kontanter på Riksbanken till Svenska Dagbladet.

Här är hela inlägget som Malena Ernman la ut på sin Facebook-sida:
”Sveriges Riksbanks nya 500kr sedel pryds av en scen ur Richard Wagners opera Valkyrian. Wagner är en av världshistoriens mest inflytelserika antisemiter. Han har ofta kallats för protonazist och var en av nazitysklands stora förebilder; både han själv och hans musik blev en ideologisk ledstjärna för Hitler och nazismen. Wagner spelas tex inte i staten Israel. Sverige har dom sista åren fått återkommande kritik av bla Simon Wiesenthal Centre för ökande antisemitism och bristande säkerhet för vår judiska befolkning. Sveriges relationer med Israel är på bottennivå och nyligen var utrikesminister Margot Wallström ”inte välkommen” i Israel. Att i det läget välja att pryda våra sedlar med en scen ur en minst sagt kontroversiell tonsättares verk är häpnadsväckande. Wagner anses av många vara en av världens största tonsättare och självklart ska vi spela hans verk i Sverige. Men han har ett symbolvärde som inte går att bortse ifrån. Birgit Nilsson hade förtjänat en värdigare hyllning.”

Publicerad av Newsner. Gilla oss gärna:

Här är alla de nya sedlarna:

20-lappen: Astrid Lindgren

Kulturresan_20_Low_Press1200x630

200-lappen: Ingmar Bergman

Kulturresan_200_Low_Press1200x630

50-lappen: Evert Taube

Kulturresan_50_Low_Press1200x630

500-lappen: Birgit Nilsson

Kulturresan_500_Low_Press1200x630

100-lappen: Greta Garbo

Kulturresan_100_Low_Press1200x630

1000-lappen: Dag Hammarskjöld

1200x630press_Kulturresan_1000_Low_130320