Nu slår köldsmockan till i Sverige – här kan det bli 15 centimeter snö i helgen

Efter ett rekordvarmt november gör sig vintern påmind i form av ett bakslag. Under natten till onsdag sjönk temperaturerna så lågt som ner till minus 24,5 grader i Lappland, och till helgen väntas även södra delar av landet få både kyla och snö. 

Oktober och november bjöd på ovanligt varma dagar för sin årstid, och förra helgen slogs värmerekord i södra Sverige.

På tre platser i Småland mätte man 16,7 grader under söndagen den 13 november. Detta är rekordsiffror för den tiden på året. 

Solen och värmen var dock inte här för att stanna. Det råder just nu snabba väderskiftningar i flera delar av landet, och i Norrland har kylan redan slagit till med full kraft. 

– Man får nog lite vinterkänsla i helgen, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se till Newsner.

Minus 24,5 grader

Under natten till onsdag sjönk temperaturerna ner till 24,5 minusgrader i Lappland, enligt SMHI, vilket är den lägsta temperaturen för säsongen hittills. 

Enligt Mikael Luhr kommer kylan även att slå till mot mellersta Sverige. Flera delar kan också förvänta sig snö redan till helgen

Foto: TT

Här blir det snö i helgen

Under fredag och lördag kan både de östra delarna av Götaland, södra Dalarna och Gävleborg förvänta sig snö, med temperaturer runt nollan. 

– Det kan snöa en hel del på vissa håll, så det kan vara bra att hålla sig uppdaterad, säger Mikael Luhr till Newsner.

Han fortsätter:

– Under lördagen väntas säsongens första ordentliga snö i söder. Snöfallet beror Gävle, Söderhamn och östra delarna av Götaland och Svealand. Där kan det komma mellan 5-10 centimeter snö, och norrut kan det komma upp till 15 centimeter.

Foto: Shutterstock

Enligt Mikael blir kylan märkbar i hela landet, då det kommer att vara minusgrader på nätterna överallt. Under lördagen stiger temperaturerna något, och västkusten och Skåne kan hoppas på soligt väder.

Kallast blir det i Norrlandsfjällen där man kan förvänta sig mellan 12-15 minusgrader under helgen. 

Under söndagen väntas temperaturerna stiga något i Svealand, men även då kan man räkna med snöfall. Graderna strax ovanför nollan gör dock att snön som faller kommer att smälta bort. 

Varning för ishalka

Ska man ut på vägarna i helgen bör man dock vara försiktig, och se till att ha vinterdäcken på. Enligt Mikael Luhr ska man se upp med ishalka både i Svealand och Götaland där temperaturerna växlat över och under noll grader under helgens gång. 

– Det finns stor risk för plötslig halka på vägarna, säger Mikael Luhr till Newsner.

Olycka. Foto: Johan Nilsson/TT
Foto: Johan Nilsson/TT

LÄS MER: Körde utan att ha skrapat hela bilrutan – då tog polisen körkortet