Nu varnar Swedbank sina kunder för nytt bedrägeri på internet.

Under måndagen gick Swedbank ut och varnade för ett nytt bedrägeri som härjar på internet. Via sms och e-post, som uppges komma från banken, så uppmanas kunderna att klicka sig in på en länk och lämna ut kortnummer, inloggningsuppgifter och annat. ”Vi vill påminna om att varken vi eller andra banker ber om känsliga uppgifter på detta sätt”, skriver Swedbank på sin Facebooksida.  

På sin hemsida skriver Swedbank att bedragarna ofta hävdar att det är något problem i bankens system eller att uppgifterna måste uppdateras.

I det fall som på slutet har fått flera kunder att reagera så har bedragarna via mejl, i bankens namn, uppgett att kundens kreditkort har spärrats på grund av fel faktureringsinformation. Kunden uppmanas vidare att klicka på en länk och fylla i alla sina uppgifter.

– Det troliga är att det är vanlig phishing. Sannolikt handlar det bara om att de vill sno dina kortuppgifter, säger Jan Olsson vid polisens nationella bedrägericenter till Aftonbladet.

Så här skriver Swedbank på sin Facebooksida:
”Just nu förekommer det flera försök till bedrägerier på internet där kunder i sms och e-post – som uppges komma från oss eller andra banker – uppmanas att ge ut sina kortnummer, inloggningsuppgifter och annat. Vi vill påminna om att varken vi eller andra banker ber om känsliga uppgifter på detta sätt.”

Swedbank skriver även på sin hemsida att du, för att vara på den säkra sidan och undgå att bli lurad, aldrig ska lämna ut kortnummer, kontonummer, inloggningsuppgifter eller annan känslig information, inte ens till någon du känner eller någon du tror att du känner.

Nu tycker jag att vi hjälps åt att dela den viktiga informationen vidare så att ingen råkar ut för bluffen.