Kravet: Alla lastbilar och bussar ha vinterdäck

Den nye infrastrukturministern Tomas Eneroth som vill skärpa kraven även för större fordon.

Lagförslaget som är på tapeten är snarlikt de existerande regelverk som redan finns för personbilar, skriver Aftonbladet.

Det vill säga alla däck på både fordon och släp måste ha godkända vinterdäck.

Tomas Eneroth
Facebook/Tomas Eneroth

Nuvarande lagstiftning

Den nuvarande lagstiftningen är ganska urlakad, endast två av drivhjulen behöver idag ha godkända vinterdäck. Framdäcken kan vara sommardäck, dock krävs det där fram ett mönsterdjup på 5 millimeter medan de övriga däcken endast behöver ha ett mönsterdjup på 1,6 millimeter.

Den nuvarande lagen har funnits i tio år och uppkom enbart efter att ett snöoväder skapat trafikkaos i och runt Stockholm.

Då blockerades Nynäsvägen i över tio timmar i södergående riktning mot Nynäshamn, för att lastbilar inte kunde ta sig fram på de hala vägarna.

Lagförslaget tog bara hänsyn till framkomligheten på våra svenska vägar, och inte säkerheten i övrigt. Att tvinga åkare att ha mer än två godkända vinterdäck ansågs för dyrt.

Tomas Eneroth (S) tycker dock att vi måste se över lagen för att öka på säkerheten.

”Vi har haft alldeles för många halkolyckor med lastbilar och bussar. Det har handlat både om dikeskörningar för att lastbilen inte kunde styra och om dödsolyckor när lastbilssläpet sladdat ut mot en mötande bil”, säger han till Aftonbladet.

TT

Finns redan en liknande lag i Norge

I Norge finns redan en lag som kräver vinterdäck på alla större fordon hela vintern, oavsett om det är snö eller inte.

Tomas Eneroth vill dock inte krångla till det och vill anpassa lagförslaget efter den rådande lag om vinterdäck som redan finns.

Alltså, vinterdäck vid ”vinterväglag” mellan 1 december och 1 mars. Dock kan kravet på mönsterdjup bli ett annat. För personbilar gäller tre millimeter. På lastbilar kan det komma att bli fem millimeter.

Lagförslaget skickas in idag och Tomas Eneroth ser helst att den träder i kraft i vår. På så sätt finns det gott om tid för alla att skaffa vinterdäck i god tid innan den första snön kan falla 2018.

Vad tycker du om regeringens nya förslag? Gilla och dela gärna om du tycker att detta är en bra idé!

Publicerad av Newsner Nyheter, gilla gärna