Ny forskning: Risken för plötslig hjärtdöd kan minska om du badar bastu flera gånger i veckan

Gillar du att basta? Fortsätt med det!

I alla fall om du vill att hjärtat ska må bra.

Ny forskning från Finland (var annars) visar att bastu verkar vara hälsosamt både för män och kvinnor.

De som badar bastu 4–7 gånger i veckan har en mindre risk att dö i förtid till följd av hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med de som inte badar bastu alls, eller bara en gång i veckan, enligt studien.

TT / Pontus Lundahl

Att bada bastu kan vara både renande och avslappnande.

Men visste du att hjärtat också mår bra av detta? Det stämmer, i alla fall om man ska tro forskare på Östra Finlands universitet.

I en ny studie fokuserade man på män och kvinnor över 50 år. Forskarna följde cirka 1 700 deltagare i Kuopio-trakten under 15 års tid.

Resultatet: De som badar bastu 4–7 gånger i veckan har en mindre risk att dö i förtid till följd av hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med de som inte badar bastu alls, eller bara en gång i veckan.

Professorn och specialläkaren i kardiologi, Jari Laukkanen vid Östra Finlands universitet.

– De positiva effekterna för hjärt- och kärlsystemet kommer efter att man har badat bastu i åtminstone 10–15 minuter, säger han.

Tidigare studier vid samma universitet visade liknande resultat på medelålders män, men nu visar det sig att det gäller för även kvinnor och äldre personer.

Den nya bastustudien publicerades på torsdagen i den vetenskapliga tidskriften BMC Medicine, skriver YLE.

Varför är det bra att basta?

Enligt forskarna visar observationsstudien att det kan finnas ett samband mellan mycket bastubadande och minskad förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar.

Men varför? Några teorier finns.

– Blodtrycket sjunker när man bastar och det har positiva effekter också på längre sikt. När man går i bastun upprepade gånger så kan de här effekterna bli ännu tydligare, säger Laukkanen till YLE och fortsätter.

– Pulsen stiger sakta när man är i bastun. Den stiger inte under de första minuterna, till skillnad från då man motionerar. Då kan pulsen stiga snabbt. När man bastar stiger den när värmebelastningen på kroppen stiger.

Bada bastu
Pixabay

Bastubad tros minska risken för minnessjukdomar

Enligt forskarna spelar det ingen roll vilken typ av bastu du använder, ångbastu och vanlig bastu fungerar lika bra.

I studien hade deltagarna i medeltal värmt bastun till knappt 80 grader Celsius. För att uppnå den hälsosamma effekten borde man dock vara i bastun i åtminstone 10–15 minuter åt gången.

Den nya studien är inte de enda som tyder på att bastubad kan göra underverk för kropp och knopp.

Tidigare forskning från Östra Finlands universitet visar att risken för att drabbas av minnessjukdomar minskar om man badar bastu 4–7 gånger i veckan.

Bastubad
Flickr/Vera & Jean-Christophe

Så vad väntar du på? Glöm inte att bada bastu i vinter och tipsa gärna dina vänner om denna fantastiska nyhet på Facebook, genom att dela denna artikel!