Ny forskning: Stora hälsorisker om du kollar mobilen innan du lägger dig.

Att läsa på en skärm innan du går och lägger dig kan göra det svårare att somna. Men faktum är att problemet kan vara mycket allvarligare än så. Enligt ny forskning påverkar det hur du mår dagen efter också.

sovamobil1200x630

Vi är många som går till sängs med en surfplatta eller en mobiltelefon i högsta hugg, bara för att skicka några sista meddelanden eller slösurfa precis innan vi ska sova. Men en studie från Brigham and Women’s Hospital i Boston i USA visar att det kan vara sämre för oss än vad man tidigare trott.
– Vi vet från tidigare studier att ljuset från skärmar påverkar hur sömniga eller pigga vi är på kvällen, och att det får melatoninnivåerna att sjunka. Den här studien visar resultatet från en jämförelse mellan att läsa från någon typ av skärm och att läsa en tryckt bok på kvällen och vad det får för konsekvenser för sömnen, säger Anne-Marie Chang, neuroforskare på Brigham and Women’s Hospital till Huffington Post.

Att få för lite sömn kan ge allvarliga konsekvenser på lång sikt. Du kan med andra ord tjäna mycket på att läsa en traditionell, tryckt bok innan du ska sova. Att hålla dig borta från mobiler, surfplattor, datorer och till och med vissa tv-apparater på kvällen kan ge dig ett längre liv. Sömnbrist har kopplats samman med flera allvarliga sjukdomar och hälsoproblem, såsom diabetes, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar, berättar Anne-Marie Chang för Huffington Post.

Den nya studien visar att personer som läser på en surfplatta innan de går och lägger sig tar längre tid på sig att somna och känner sig mindre sömniga än personer som läser en bok innan de ska sova.
De som läste på en surfplatta hade också lägre melatoninnivåer och var tröttare dagen därpå än bokläsarna.

Men vad ska man då göra om man verkligen måste läsa från en surfplatta eller sitta framför en dator sent på kvällen? Ett tips är att använda speciella filter mot blåljus på sin skärm.
Men, det allra bästa är att inte läsa från skärmar över huvudtaget på kvällen.
– Den bästa, men inte den mest populära, rekommendationen är att undvika att använda skärmar innan man går och lägger sig, säger Anne-Marie Chang.

Publicerad av Newsner Vetenskap, gilla oss gärna: