Ny jättefästing i Sverige – så känner du igen den

Förra sommaren dök Hylaomman – även kallad jättefästingen, upp i mellersta och södra Sverige och satte skräck i framförallt boskapsägare. I år är den tillbaka, och den är mer aggressiv och snabb än den vanliga fästingen som svenskarna är vana vid.

 

Jättefästingen har kommit till Sverige via flyttfåglar. Den upptäcks oftast på hästar och kor, men dras likväl till människor. Hyalommafästingen kan överföra de allvarliga sjukdomarna Krim-kongo blödarfeber och rickettsios till människor, varpå experter uppmanade folk att vara uppmärksamma i fjol.

Nu har en fulllvuxen jättefästingen hittats i landet, och enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Fästingen kan den bli två centimeter lång när den är blodfylld, det skriver Land.se.

I år går SVA ut med en uppmaning till alla boskapsägare. Dessa bör fota fästingarna de hittar på sina djur och skicka in dem till SVA.

Så känner du igen jättefästingen

Jättefästingen är större än den vanliga fästingen i Sverige. Den kan bli cirka två centimeter lång, och den har hår på delar av kroppen. Hyalomman rör dig också snabbare än den vanliga fästingen.

Jättefästing
Foto: Shutterstock

Gör andra en tjänst genom att dela artikeln, så att de är uppmärksamma på fästingen.