Ny lag förbjuder föräldrar att röka med barn i bilen.

England och Wales förbjuder föräldrar att röka med barn i bilen. Om man bryter mot lagen får man betala böter på över 500 kronor, skriver Mirror.

Det var efter en omröstning i Wales, där 46 röstade för och en röstade mot, som lagförslaget gick igenom. I England har lagen redan antagits och från och med den 1 oktober 2015 träder förbudet i kraft både i Wales samt i England.

– Barn har lite inflytande över om de färdas i bil eller inte och kan inte kräva att en vuxen ska sluta röka, säger Mark Drakeford, hälsominister i Wales, och fortsätter.

– Det underliggande syftet med dessa regleringar är att ändra kulturen. Förbudet kommer att skydda barn från skador som lätt kan undvikas.

Foto: Youtube.

smoke

Lagförslaget, togs upp efter att Mirror rapporterade om en 2-årig pojke som omhändertagits från sina föräldrar på grund av att de var tunga rökare. Pojken hade fått andningsproblem och utsattes enligt myndigheterna för hälsofara. En socialarbetare som kom till huset där pojken bodde har berättat att hon aldrig sett ett så rökfyllt hus tidigare och att hon knappt själv kunde andas när han kom in i huset. Pojken väntar nu på att få komma till en fosterfamilj, uppger Mirror.

Myndigheter i Storbritannien har varnat för att runt en miljon barn beräknas andas in sina föräldrars rök varje vecka. Och bilar är värre än hus eftersom det är en mycket mer instängd miljö. Barn påverkas dessutom mer av cigarettrök än vad vuxna gör.

Även om bilen har ett fönster öppet kan de 4000 kemikalierna som finns i cigarettröken stanna kvar i bilen i fyra timmar och orsaka astmabesvär och lunginflammation, skriver Mirror.

Nu hoppas man att även Scottland och Nordirland ska anta lagen, som kommer att gälla för alla vuxna med barn under 18 år i bilen.

Och samma lag borde ju gälla i Sverige!

Vill du ha fler artiklar som denna i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.