Ny lag: Förbjuder rökning med barn i bilen.

Finska myndigheter tar krafttag mot rökning – och i syfte att göra landet rökfritt träder en ny tobakslag i kraft i dag.

Bland annat blir det nu förbjudet med rökning i bilar där det finns barn under 15 år.

Målet är att Finland ska vara helt rökfritt år 2030 och den nya tobakslagen är ett stort steg på vägen.

Enligt finska Ilta-Sanomat har en rad förändringar klubbats igenom för att skydda icke-rökare – däribland förbudet mot att röka med barn i bilen, som från och med i dag inte längre är tillåtet.

Liknande förbud finns sedan tidigare i länder som Wales och England – men i Sverige finns det ingen lag som förbjuder rökning med barn i bilen.

Bildkälla: Pixabay

Ilta-Sanomat skriver också att e-cigaretter, i enlighet med den nya lagen, kommer att behandlas på samma sätt som andra tobaksprodukter i Finland. Det innebär att e-cigaretter inte längre får rökas på platser där vanlig rökning är förbjuden.

Genom den nya lagen blir det, bland annat, också krav på att cigarettpaket ska märkas med varningstexter och bilder, liksom att smaksatta cigaretter kommer att försvinna innan 2020.

– Alla smaksatta tobaksprodukter kommer att försvinna fram till 2020. Mentol är den mest populära smaken och röks mer i Finland än i något annat EU-land, säger Meri Paavola, konsult på finska Social- och hälsoministeriet, till nyhetsbyrån FNB enligt danska tv2.

Om du tycker att den nya lagen är bra och borde införas i Sverige så får du gärna dela vidare!