Ny mätning: Lika mycket folk på uteserveringarna nu – som innan coronapandemin

Sedan coronapandemin slog till mot Sverige har en av Folkhälsomyndighetens rekommendationer varit att hålla social distans.

Till en början avstod många därför att trängas på restauranger och uteserveringar. Men nu visar en mätning att mobiltrafiken ökar i storstädernas nöjeskvarter, vilket betyder att besökarna blivit fler igen.

Enligt mobiloperatören TRE mäter de mobildatan för att se hur mycket människor som rör sig i storstädernas nöjesstråk på kvällstid.

På Lilla torg i Malmö har man sett en ökning på 21 procent av mobiltrafiken de senaste två veckorna, vilket Aftonbladet var först med att berätta.

Innan coronapandemin bröt ut var ett index på 100 normalt trafik. För en vecka sedan hade mobiltrafiken på Lilla torg ett index på 96 mellan 20 och 21 på kvällen.

Det är enligt TRE den högsta siffran sedan coronaviruset slog till med full kraft i Sverige.

– Vi har sett en tydlig ökning av mobiltrafiken i storstädernas nöjeskvarter de senaste veckorna. Trenden förstärktes ytterligare förra veckan och man kan anta att det är det fina vädret som bidrar, säger Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre Sverige, i ett pressmeddelande.

”Måste ha full koll”

Malmö stad följer mätningarna och försöker se till att alla följer rekommendationerna som finns.

– Jag kan bara säga att från vår synvinkel måste vi ha full koll på det. Får vi indikationer på att det är trångt och så här måste vi ta det på allvar och verkligen se till att vi utför våra kontroller på ett bra sätt, säger Simon Chrisander (L), kommunalråd för miljö och stadsbyggnad till Aftonbladet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt Simon har allt fler krögare öppnat upp sina verksamheter igen, vilket gör att alla människor inte är koncentrerade till en och samma plats.

Förhoppningsvis kan det göra det lättare för alla att hålla sig till riktlinjerna, vilket i sin tur kan göra att kommunen slipper sätta in extra åtgärder.

– Jag ser inte att vi ska göra det utan jag anser att vi måste vara ute, hålla koll på verksamheterna och fullfölja vårt uppdrag. Se till att de följer de riktlinjer och regler som finns. Gör de det är det inga problem från vår sida men vi måste ha koll på det.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.