Ny rapport: 8 personer äger lika mycket som halva jordens befolkning

Något som verkligen kan göra mig upprörd är all den orättvisa som finns i världen. Några är så rika att de lever i ett ständigt överflöd med så mycket pengar att de omöjligt hinner spendera ens en bråkdel. Andra går och lägger sig utan middag, varje kväll, och kan inte mätta sina hungriga barns magar. Det är skamligt.

En ny rapport från hjälporganisationen Oxfam visar att 8 personer äger lika mycket som HALVA JORDENS BEFOLKNING. Du läste rätt. Den fattigare hälften av jordens befolkning har tillsammans inte mer i sin ägo än 8 miljardärer. 

Gapet mellan rika och fattiga är större än vad man trott. Det visar rapporten ”An economy for the 99 percent” som hjälporganisationen Oxfam tagit fram. Rapporten visar hur storföretag och de superrika flyr från skatter, driver löner neråt och utnyttjar sina kontakter för att påverka politiken. En ekonomi som är fördelaktig för de allra rikaste – men inte för alla andra.

Enligt Oxfams rapport kommer världen se sin första dollarbiljonär om bara 25 år. 

Det är ruskigt myckt pengar man har då: Om en biljonär spenderar en miljon dollar varje dag tar det 2730 dagar innan pengarna är slut! 

Samtidigt så lever 1 av 10 människor på mindre än 2 dollar per dag. 

Många av världens superrika har inte tjänat ihop sina pengar på egen hand. Hälften av världens dollarmiljardärer har har ärvt sina pengar eller fått den genom priviligerade relationer med regeringar, enligt rapporten. 

Tycker du också att detta är bortom all sans och vett? Dela artikeln med alla du känner!