Ny skadlig snigel på väg invadera Sverige – så här ska du göra om du hittar den

Först mördarsnigeln.
Nu har Sverige drabbats av en ny, skadlig snigel.
Så här ska du göra – om du hittar den.

Mördarsnigeln har vi fått dras med i flera år. Men nu slår Naturvårdsverket larm – om en ny art som hittat till våra norra breddgrader, vilket även tidningen Land har uppmärksammat.

Den ”klassiska” mördarsnigeln. Foto: Emil Langvad/TT

Den svarthuvade snigeln, krynickilus melanocephalus, som tycker om frukt och grönt, har upptäckts i Sverige. Enligt rapporter från Naturvårdsverket ska den först ha siktats i Västmanland i oktober, men den har även setts i Söderhamn, Örebro, Surahammar och Gislaved.

– Det finns tecken på att den gör stor skada i trädgårdarna, så kan vi utrota den vill vi göra det, säger Patrik Stenroth på länsstyrelsen i Gävleborg till P4 Gävleborg.

Naturvårdsverket går nu ut och informerar om arten – med målet att den ska tas bort ”innan den skapar större problem”. Enligt Land ska arten nu ha brett ut sig i Baltikum, medan den finns naturligt på Krimhalvön respektive i Kaukasus, Turkiet och Iran.

Nu behöver vi din hjälp. En ny och förmodligen invasiv snigel upptäcktes i dagarna i Svealand. Nykomlingen är oerhört…

Gepostet von Länsstyrelsen Västra Götalands län am Montag, 4. November 2019

– Vi är tacksamma för att ha fått rapporter om den här snigeln i ett tidigt skede så vi myndigheter kan göra något åt saken. Vi vet ännu inte hur invasiv arten är i Sverige i jämförelse med den spanska skogssnigeln, ”mördarsnigeln”, men det finns risk att den kan skapa bekymmer på grund av att den förökar sig snabbt och äter frukt och grönsaker, säger Inkeri Ahonen på Naturvårdsverket.

Nu ber Naturvårdsverket om allmänhetens hjälp. De uppmanar folk att höra av sig via Invasivaarter.nu och rapportera om man har sett någon svarthuvad snigel – så att Naturvårdsverket kan ringa in hur stor utbredningen är. ”Det är också bra att plocka bort och avliva sniglar man hittar”, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

– I dagsläget finns det inte någon lagstiftning gällande den här snigelarten, men med gemensamma och frivilliga åtgärder kan vi hindra att den sprider sig och därmed minimera skadorna som den skulle kunna förorsaka längre fram, säger Inkeri Ahonen.

Dela gärna vidare så att fler får reda på denna viktiga information!

TV: 10 kallaste dagarna i Sverige