Ny studie: Svenskt pass är kraftfullast i hela världen.

Nu är det bevisat. Att ha ett svenskt pass är inte så pjåkigt. En ny studie från European travel firm GoEuro visar nämligen att svenskt pass är kraftfullast i hela världen, tätt följt av Finland och Tyskland, skriver The Local.

Studien baseras på hur många länder man kan besöka utan att ha visum, hur länge passet är giltigt, vad passet kostar och hur många timmar man behöver jobba i sitt land för att ha råd att köpa passet

Så här ser 10-topplistan ut på de bästa och kraftfullaste passen i världen.

Bild: Skärmdump från The Local.

passranking

De fem första länderna i topplistan kan besöka 174 länder utan visum. Men vad som gör att Sverige ändå toppar listan är att det är billigast att köpa ett pass i Sverige, det kostar 300 kronor, jämfört med 600 kronor för ett tyskt pass och 957 kronor för ett pass från Storbritannien.
”Det svenska passet rankas högre på grund av en kombination av visum-fria länder och hur lätt det är att få passet. Detta gör att Sverige får en högre placering än exempelvis Schweiz, som har färre länder man kan besöka utan visum och dessutom har ett dyrare pass”, säger Molly Levinson, talesperson för GoEuro, enligt The Local.

En annan faktor som gör att svenska passet är kraftfullast i världen är antal timmar en person måste jobba för att tjäna ihop pengar för att kunna köpa passet. Den siffran kan dock vara lite missvisande då det inte finns någon minimumlön i Sverige. Enligt Statistiska centralbyrån är den genomsnittliga timlönen i Sverige runt 150 kronor, med lite variation beroende på ålder och kön. För en 18-åring som jobbar inom handel är den lägsta timlönen runt 117 kronor.
I studien räknar man ut att med dessa löner skulle man behöva jobba runt tre timmar för att kunna köpa ett pass, vilket ändå är mycket lägre än många av de andra länderna.

Publicerad av Vi som älskar semester, gilla gärna