Ny undersökning: Sju av tio vill återinföra värnplikten i Sverige.

År 2010 avskaffades värnplikten i Sverige för att istället ersättas av ett yrkesförsvar, ett beslut som togs av riksdagen med bara tre rösters övervikt. Beslutet saknade redan då stöd bland svenskarna – och nu visar en undersökning gjord av DN/Ipsos att svenskarna står fast vid sin åsikt. Sju av tio vill nämligen återinföra värnplikten i Sverige.

Mätinstitutet Ipsos har gjort undersökningen för DN:s räkning. Resultatet visar att 72 procent av svenskarna anser att det är ett bra förslag att ”införa någon form av värnplikt i Sverige”.

– Även om det är luddigt formulerat så får det ett kraftigt stöd. Jag tycker ändå att resultatet visar att det finns ett stort folkligt engagemang för idén om värnplikt, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos, till DN.

Samtidigt anser 87 procent att båda könen ska omfattas av värnplikten.

– Det verkar vara en självklarhet i dag att både män och kvinnor ska göra värnplikt. Det är sällan det är en sådan enighet i frågor som vi ställer, säger David Ahlin till DN.

Det nuvarande systemet med hel- och deltidsanställda soldater haltar och DN uppger att hälften av krigsorganisationen, 7 500 soldater, sjömän och gruppbefäl, i dag saknas. Luckorna fylls istället av tidigare värnpliktiga som inte har övat.

Publicerad av Newsner, gilla gärna