Ny undersökning: 18 procent vill lägga ner public service i Sverige

.

Tidningen Dagens Nyheter har genomfört en stor undersökning om svenska folkets attityd till public service. 

Nu visar det sig att 18 procent av de tillfrågade vill lägga ner bolagen, där bland annat SVT ingår. 

Undersökningen genomfördes digitalt mellan den 5 och 18 juni. En slumpmässigt utvald webbpanel på 1 130 personer har fått svara på om de är för eller emot att public service ska läggas ner – på sikt.

Resultatet blev att en majoritet, hela 63 procent, inte vill lägga ner public service. 18 procent svarade att de tycker att public service ska läggas ner. 20 procent angav att de var osäkra.

– Flera förslag kring public service har lagts fram i debatten men den här frågan handlar om att på sikt helt lägga ned. Och det finns det inget brett folkligt stöd för, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till Dagens Nyheter, som uppger att de äldre av de tillfrågade var mest positiva till public service, och de yngre minst positiva.

I undersökningen har de tillfrågade också fått ange vilket riksdagsparti de sympatiserar med, och det visar sig att Sverigedemokraternas väljare är mest positivt inställda till att lägga ner public service.

– Men drygt fyra av tio, 43 procent, av SD:s väljare säger sig vara för att man på sikt lägger ned public service. 33 procent är emot, säger Källebring till Dagens Nyheter.

Public service – som betyder ungefär i allmänhetens tjänst – är den radio- eller TV-verksamhet som ska ge allmänheten ett särskilt sorts berikande programutbud. I Sverige är public service det samlande begreppet för de radio- och TV-kanaler som finns inom Sveriges Radio, Sveriges Television och Sveriges Utbildningsradio, UR, och finansieras sedan 1 januari 2019 av en ny avgift via skattsedeln.

STOCKHOLM 20170511 Exteriör på Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR Foto: Jessica Gow / TT
STOCKHOLM 20170511 Exteriör på Sveriges Television, SVT och Utbildningsradion, UR Foto: Jessica Gow / TT

De allra flesta vill alltså behålla public service på sikt. 

Vad tycker du om detta, bör public service läggas ner eller ska det vara kvar? Skriv gärna en kommentar!