Ny vandalisering på Gotland – medeltida fornlämning har förstörts: ”Gjort det avsiktligt”

Någon eller några har vandaliserat den uråldriga galgen från medeltiden på Gotland.

Skadan upptäcktes av Länsstyrelsen som polisanmält händelsen.

För bara någon vecka sedan rapporterade Newsner om vandaliseringen av uråldriga raukar på Gotland. Vilket upprört mycket känslor hos både öbor och fastlänningar.

Tyvärr har det hänt igen. Den här gången på Galgberget i Visby, vilket P4 Gotland var först med att berätta.

Enligt Länsstyrelsen har stenar flyttats från murverket, vilket måste ha gjorts avsiktligt då stenarna är stora och inte kan flytta på sig naturligt.

– Vi kunde konstatera, jag och min kollega att det på fem, sex platser runt om de här pelarna och muren har flyttats på stenar. Stenar har kastats ut både innanför ringen och utanför ringen. Vi har försökt att lokalisera de stenar som hör till den ursprungliga platsen i möjligaste mån, säger Therese Lindström, arkeolog vid Länsstyrelsen till P4 Gotland.

Foto: Bengt A Lundberg / Riksantikvarieämbetet/ TT

Galgbacken på Galgberget i norra Visby är Visbys gamla avrättningsplats och sägs vara den enda bevarade galgbacken i norra Europa.

I dag är Galgberget ett rekreationsområde med viss havsutsikt och ett kulturminne som lockar tusentals besökare varje år.

”Allas fornlämning”

Therese Lindström ser allvarligt på händelsen.

– Det är alltid allvarligt att göra åverkan på vårt kulturarv. Det är ju allas vår fornlämning som man har gjort åverkan på och i det här fallet medvetet. Det är ganska stora stenar som har flyttats, vilket inte görs naturligt, säger Therese till P4 Gotland.

Händelsen är polisanmäld.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required