Ny vandalisering på Gotland – uråldriga raukar har totalförstörts: ”Går inte att återställa”

Det var i helgen som Tommy Kedja gjorde upptäckten. Någon eller några har hackat bort all fossil på berget och raukarna bakom Herrviks hamn, rapporterar SVT Nyheter.

För bara några veckor sedan rapporterade Newsner om vandaliseringen av uråldriga raukar på Gotland. Sedan dess har flera fornlämningar förstörts, vilket upprört mycket känslor hos både öbor och fastlänningar.

Fossil har hackats bort

Nu har det hänt igen. Den här gången är det fossil som hackats bort från ett område bakom Herrviks hamn på Gotland

Stor bit borta

Gepostet von Tommy Kedja am Sonntag, 2. August 2020

Enligt Tommy Kedja som gjorde upptäckten är all fossil i området borta, både på mark och raukar.

– Det var rent, helt jävla rent. Det var precis renhackat, både från raukar och marken. Det såg dessutom färskt ut, säger han till SVT och fortsätter:

– Det är väldigt märkligt. Det var helt renhackat och det går inte att återställa något så vackert. Vi pratar inte om någon kvadratmeter här, utan snarare 20 gånger 20 meter. Det är bara för länsstyrelsen att åka ut direkt och sätta upp skyltar.

”Jättesorgligt”

På Länsstyrelsen Gotlands län ser man allvarligt på det som inträffat.

Helt rentknackat

Gepostet von Tommy Kedja am Sonntag, 2. August 2020

– Det är allvarligt och jättesorgligt att det sker. Det här är fina naturplatser som har fantastiska geologiska formationer som funnits i miljontals år. Det vill vi så klart att även kommande generationer ska få njuta av. Det är jättetråkigt att det hackats bort och dessutom brottsligt, säger Anna-Lena Fritz, enhetschef vid Länsstyrelsen Gotlands län.

Enligt Anna-Lena finns det ett kommersiellt värde i fossiler vilket gör att man kan misstänka att det även pågår brottslig verksamhet kring fossilsamlande. Men det är ett tufft jobb både för polis och tull att sätta dit de personer som gör det. Enligt Anna-Lena krävs det att man tar fossilsamlare på bar gärning.

Hela området rent på vackra stenar / fossiler.

Gepostet von Tommy Kedja am Sonntag, 2. August 2020

Tommy delade med sig av upptäckten på Facebook.

VAD är det som händer på Gotlands raukar/ kalkstensklippor ????Dom här bilderna är nytagna i helgen på berget bakom…

Gepostet von Tommy Kedja am Sonntag, 2. August 2020

”VAD är det som händer på Gotlands raukar/ kalkstensklippor ???? Dom här bilderna är nytagna i helgen på berget bakom Herrviks hamn, även kuppen. Alla fossila stenar är bortknackade !!!! Alla !!! Inte en enda är kvar på vissa områden”, skriver han bland annat i inlägget.

Hundratals har nåtts av Tommys ord och upprörts över vandaliseringen.

”Vilka svin”, skriver en person.

”Tragiskt. det är människor som inte vet bättre eller så är det kriminella människor som gör detta för att sälja”, skriver en annan.

”Men vad i hela världen är det som Händer!? Vad förbannad jag blir!”, skriver en annan.

Vad tycker du om det här? Dela gärna artikeln och berätta.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required