Nya bensinbeskedet – priset ökar igen: Så mycket kostar det nu

På måndagen kom beskedet att priset på drivmedel höjs.
Så här mycket kostar det att tanka en liter bensin respektive diesel just nu, enligt nyhetsbyrån TT.

Förra året var drivmedelspriserna på nedåtgående. Detta på grund av dumpade oljepriser samt coronaviruset. Men nu har priserna svängt uppåt igen. Både bensin och diesel återigen blivit dyrare hittills under 2021.

bensinmack
Foto: Shutterstock

Nu rapporterar TT att de redan höga priserna på drivmedel gått upp igen. På måndagen har priset 95-oktanig bensin ökat med 20 öre till 17:79 kronor/litern. Men det är dyrare att tanka med diesel – även om prisuppgången där inte är riktigt lika hög. Dieselpriset är nu uppe i 19:32 kronor/litern, vilket är en höjning med 15 öre, uppger TT enligt Aftonbladet.

Foto: Shutterstock

Att drivmedelspriserna har höjts på senare tid hänger ihop med att priset på råoljan Brent, som används som referensolja vid prissättning av bensin och diesel, har stigit.

Ökad efterfrågan i kombination med att världen börjat återhämta sig från pandemin tros vara orsaken till detta.

– Efterfrågan är tillbaka på nivåerna som var före pandemin. Under pandemin har man stängt ner mycket kapacitet för att anpassa sig till efterfrågan, och det tar tid att få tillbaka den kapaciteten, sade Johan G. Andersson, vd för Svenska Petroleum och biodrivmedel institutet, SPBI, till SVT tidigare i somras.

Vad tycker du om detta? Skriv gärna en kommentar på vår Facebook-sida!

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required