Nya beskedet om Janne Josefsson – efter långa tystnaden

.

Janne Josefsson lämnade rampljuset och försvann – efter alla år i ”Uppdrag granskning”. 

Men nu är prisade SVT-journalisten på väg tillbaka. 

Janne Josefsson är förmodligen en av Sveriges mest folkkära journalister genom tiderna, och som i massvis av år gett oss reportage i världsklass i SVT:s ”Uppdrag granskning”.

Janne Josefsson. Foto: Janne Danielsson/SVT
Foto: Janne Danielsson /SVT

För detta har han också prisats många gånger, bland annat i tv-galan ”Kristallen”. År 2002 vann Josefsson det prestigefyllda ”Stora Journalistpriset” för det så kallade valstugereportaget i samband med det årets riksdagsval.

66-åringen är sedan länge en av Sveriges Televisions mest profilerade journalister och tv-profiler.

Men i mitten på januari förra året kom beskedet att 66-åringen skulle sluta på ”Uppdrag granskning”.

”Uppdrag granskning” startade år 2000 i SVT och blev med Janne Josefsson som ansiktet utåt blivit ett starkt profilerat samhällsprogram. Josefsson förklarade då att han skulle arbeta våren ut i programmet. Sedan dess har ”UG” visats utan Josefssons medverkan.

– Jag har vissa planer på att rätt så snart sluta med ”Uppdrag granskning”, men fortsätta med något annat som handlar om journalistik, sedan får vi se vad det blir, sade Josefsson i januari 2018 i Söndagsintervjun i P1.

Sedan dess har det varit tyst runt Josefsson.

Tills nu.

Josefsson tillbaka med nytt SVT-program

SVT meddelar nämligen att han kommer tillbaka – med en helt ny programserie: ”Josefsson”. I sex avsnitt, med start 24 april, ska han följa upp några av de starka reportage han gjort under sina 30 år på tv, skriver SVT om programmet.

− Vi har valt några av de reportage som stannat kvar i mig, och som på ett eller annat sätt är aktuella även idag. Det handlar om människor som jag inte kunnat glömma, starka händelser som etsat sig fast och där jag ville ta reda på vad som hände sedan, säger Janne Josefsson i ett pressmeddelande.

Det första avsnittet handlar om trafficking, där tittarna får möta Melita, vars vän Danguole kom till Malmö från Litauen i slutet på 90-talet och tvingades till prostitution.

”År 2000 tog hon sitt liv, 16 år gammal, ett brutalt öde som skildrades i ett program av Janne Josefsson och Hannes Råstam”, skriver SVT i ett pressmeddelande.

Janne Josefsson. Foto: Janne Danielsson/SVT
Foto: Janne Danielsson /SVT

Janne Josefsson förklarar att han även kommer reflektera över sin egen roll – som journalist. Därför kommer han möta några av sina hårdaste kritiker i den nya programserien.

– Jag har personifierat den uppkäftiga journalistiken och i den här serien reflekterar jag över min egen framfart. Kan jag se människorna i ögonen och mig själv i spegeln.

”Josefsson” har premiär onsdag 24 april 20.00 i SVT1.

Janne Josefsson. Foto: Janne Danielsson/SVT
Foto: Janne Danielsson /SVT

Dela gärna vidare om du ser fram emot att se detta och för att tipsa andra.