Pensionerna ska höjas redan nästa år – 1,5 miljoner pensionärer berörs

Socialdemokraterna vill köra över pensionsgruppen i riksdagen – för att höja pensionerna för 1,5 miljoner pensionärer under nästa år.

Det berättar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) i en intervju med Expressen.

Socialdemokraterna vill att pensionerna ska höjas nästa år – och i 73-punktsprogrammet i Januariavtalet står det att pensionen ska höjas. Detta ska finansieras via ändringar i statens budget.

Pensionerna ska höjas med 600 kronor för de pensionärer som har allmän pension mellan 9 000-17 000 kronor i månaden, enligt Expressen. Tidningen uppger att omkring 1,5 miljoner pensionärer berörs av tillägget.

Samtidigt ifrågasätter Pensionsmyndigheten tidsplanen – och menar att det nya systemet inte kan införas förrän tidigast år 2022.

– Det är en ganska omfattande reform och en ny form och två miljoner människor som det här ska beräknas för. Det kräver ett omfattande utvecklingsarbete, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till Sveriges Radio.

Men ministern är alltså beredd att genomföra detta i alla fall.

– Det här ska genomföras 2021. Att vänta ytterligare uteslutet och du kan inte hitta en enda pensionär som tycker att det skulle vara okej, säger socialminister Shekarabi (S) till Expressen.

Enligt Sveriges Radio är de fyra borgerliga partierna kritiska till S agerande i frågan.

– Arbetslinjen är viktig, men det ska vara raka rör. Pensionsmyndigheten i sitt svar till socialdepartementet pekar också på det här, att nu frångår man den här principen, säger Kristdemokraternas Hans Eklind till SR.

Så står det i Januariavtalet – om pensionerna

I regeringspartiernas 73-punktsprogram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna tas pensionärernas situation upp i punkt sju.

Under rubriken ”Bättre villkor för Sveriges pensionärer” skriver partierna:

”Den högre skatt pensionärer betalar tas bort år 2020 och pensionen höjs för vanliga löntagare år 2021. Denna förändring genomförs över statsbudgeten vid sidan av de större förändringar av pensionssystemet som pensionsgruppen är överens om och som ska genomföras under mandatperioden. Förändringen ska förankras i pensionsgruppen”, står att läsa i Januariavtalet.

Genrefoto till vänster, finansminister Magdalena Andersson (S) till höger. Bildkälla: Shutterstock/De Visu/Wikimedia commons/Frankie Fouganthin

Vad tycker du om förslaget? Skriv gärna en kommentar!