Nya beskedet – svenskarna lyder färre coronaråd: ”Svårare över tid”

Svenskarnas uthållighet i coronakrisen börjar sina, det visar en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Under måndagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att man ser en fortsatt minskning av både smittspridning, dödsfall och IVA-patienter.

Tyvärr verkar de positiva beskeden ha gjort att svenskarna börjat slappna av och strunta i coronaråden.

Enligt den undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, utför över svenskarnas beteendeförändringar i relation till coronapandemin, visar den senaste mätperioden ett negativt trendbrott, skriver Aftonbladet.

Foto: Adam Ihse, TT/ Ali Lorestani, TT

Undersökningen visar exempelvis att allt färre undviker offentliga platser, kollektivtrafiken och att skaka hand.

– Siffrorna för uthålligheten i beteendet har stigit tidigare men nu ser vi sjunkande siffror. Klart färre har förändrat sitt beteende den senaste veckan. Det är negativa förändringar på 5–10 procentenheter, säger Svante Werger enligt Aftonbladet.

De sjunkande siffrorna kan vara en förklaring till att människor fått ett mer avslappnat förhållningssätt till restriktionerna, samtidigt som uthålligheten börjat sina.

– Det är bra att MSB följer det här, men vårt budskap är att vi måste hålla i. Det finns alltid en risk att det blir svårare och svårare över tid men håll i till vi ger andra besked, säger Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.