Nya beslutet: Elsparkcyklar förbjuds på gångbanor och trottoarer

Nu är det slut med att köra elsparkcyklar på trottoarer och gångbanor. Det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), det rapporterar Aftonbladet.

Elsparkcykel har blivit ett omåttligt fordon att ta sig runt med det senaste året och många anser att det är ett bra alternativ till kollektivtrafiken.

Men fordonen har också blivit föremål för stor debatt. Inte minst för att de medverkat till allvarliga olyckor och andra problem.

Elsparkcyklar i allvarliga olyckor

I början på jul kunde vi berätta om en sexårig flicka i Sundsvall, som blivit påkörd av en elsparkcykel.

– Föraren körde för fort och åkte in i en sexårig flicka som lekte där. Han klarade sig oskadd men flickan fick ett spräckt ögonbryn, sa polisen Christian Hald då till Newsner.

Och bara några dagar senare inträffade ytterligare en olycka.

Den här gången i centrala Örebro.

Enligt P4 Örebro rörde det sig då om en kvinna i 50-årsåldern som blev påkörd av två personer på elsparkcykel.

Men det har också rapporterats om felparkerade elsparkcyklar som varit i vägen och orsakat en fara i trafiken. 

”Nu är det slutlekt”

Infrastrukturminister Tomas Eneroth är besviken på hur företagen har svarat på regeringens vädjan att styra upp trafiksituationen kring cyklarna.

– Alldeles för lite har hänt, det finns ställen med parkeringskaos, slängda cyklar, framkomlighetsproblem och trafikolyckor, säger han på en pressträff.

Men nu är det slut på den fria leken. Nu föreslår regeringen att cyklarna inte får köras på gångbanor och trottoarer från 1 september, det meddelar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Nu får vi ordning och reda på våra gator. Att elsparkcyklar kör fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, säger han.

– Nu är det slutlekt.

Vad tycker du om beslutet? Dela gärna med dig av dina tankar i kommentarsfältet.