Nya beslutet: Studenter förbjuds åka flak – för resten av året

Vid den här tiden på året är det många som går sista året på gymnasiet som inte gör annat än att längta till sin student.

Skolan är alldeles strax över och många ser fram emot utspringet och sista färden med klassen på flaket.

Men i år är läget annorlunda.

Huruvida sistaårseleverna ska kunna ta studenten med det klassiska utspringet och mottagningar har varit oklart. Flera kommuner har ställt in eller skjutit upp firandet och många studenter har av den anledningen känt sig orättvist behandlade.

Men så sent som i april öppnade regeringen och Folkhälsomyndigheten ändå upp för att en viss typ av firande kunde bli av, trots coronaviruset. Det med förutsättningen att man håller sig till restriktionerna som redan finns och att risken för smittspridning minimeras.

Foto:Johan Nilsson, TT/ Stina Stjernkvist,TT

Men under torsdagen kom nästa bakslag för studenterna. Några studentflak blir det inte i år, rapporterar Aftonbladet.

På sin hemsida skriver Transportstyrelsen att man på begäran av Folkhälsomyndigheten upphävt möjligheten till att färdas på lastbilsflak eller släpvagn som dras av lastbil, traktor eller motorredskap i samband med skolavslutning. Denna regel gäller även för karnevalståg eller motsvarande.

Bestämmelsen gäller från och med den 15 maj till den 30 december i år och innebär att studentflaken blir förbjudna året ut.