Nya Facebook-viruset sprider sig i chatten och ser ut att komma från din vän. Så skyddar du dig.

Datorvirus har under lång tid spridits via Facebook-länkar i ditt flöde. Men i den privata chatten med dina vänner har virusen inte letat sig in – förrän nu. Nu måste vi vara väldigt försiktiga med vad vi klickar på även där.

Länkar med texten ”private video” har börjat skickas till våra inkorgar i chatten på Facebook. Meddelandet ser ut att komma från din vän och länken ser ut att gå till en film på Youtube – men det gör den inte.

Så här ser meddelandet ut

Foto: Facebook.

Skärmavbild 2015-05-04 kl. 12.04.41

Om du klickar på den så kommer virusappen att ta del av din vänlista, dina meddelanden och sprida sig vidare på det sättet, skriver Expressen.
– Var inte en Nicke Nyfiken hela tiden utan tänk efter ett varv till, säger Nina Jansdotter, beteendevetare och sociala medier-expert, till sajten.

Hon tror att virusen i vår privata chatt på Facebook är här för att stanna och att chatten även fortsättningvis kommer vara ett hett villebråd för bluffmakarna. Viruset behöver inte vara farligt men man ska passa sig noga och tänka på vad man klickar på.

– Det är ju ändå ett övertramp på ens person om det kan börja skickas meddelanden i ditt namn med allt möjligt konstigt, säger Jansdotter till Expressen.

Tänk på vad du klickar på och lär dig av dina misstag!