Nya förslaget: Sparka rektorer som inte stoppar mobbning på skolorna.

Mobbning är, tyvärr, väldigt vanligt förekommande och tycks aldrig försvinna helt från skolor och arbetsplatser. Nu vill norska Fremskrittspartiet ta krafttag mot mobbning på skolor – genom att över tid sparka alla rektorer och lärare som inte gör tillräckligt mycket för att stoppa mobbning.

Det är i en intervju med norska VG som Bente Thorsen, utbildningspolitisk talesperson i Fremskrittspartiet, talar om förslaget som en åtgärd mot den mobbning som pågår på skolor.

– Det finns redan i dag en möjlighet att säga upp rektorer och lärare som upprepade gånger har underlåtit att vidta åtgärder mot mobbning i skolorna. Men så vitt jag vet så utnyttjas inte den möjligheten, säger Bente Thorsen till VG.

Något som hon nu alltså vill att det ska bli ändring på.

– De som arbetar i skolan har en mycket stort ansvar för att säkerställa att eleverna har en trygg arbetsmiljö. Om de upprepade gånger inte följer upp det ansvaret så gör de inte sitt jobb. Då måste det få samma följder som vi ibland ser i näringslivet – de ska avskedas, säger Bente Thorsen till VG.

Solveig Hvidsten Dahl, chef över rektorerna i Norge och facklig ledare i det norska Skolelederforbundet, menar att risken att få sparken redan finns men att man måste skilja på att kunna förändra och att vilja förändra.

– Rektorer och lärare kan inte ha sämre rättsligt skydd än andra offentliganställda. Men om du inte följer upp ansvaret du har i ditt jobb så kan du förlora det. Det gäller redan för rektorer och lärare. Men det kan inte vara en lättvindig lösning. Att man inte lyckas med de metoder man har använt är en helt annan sak än att inte göra någonting alls och ta det ansvaret som följer med i jobbet, säger Solveig Hvidsten Dahl till VG.

Publicerad av Newsner, gilla gärna