Nya förslaget: Alla ska vara med i organdonationsregistret

Ett nytt organdonationsregister – som alla är inskrivna i. Och vill man inte donera organ, så måste man säga nej till det.
Det förslaget kommer nu från Kristdemokraterna.
– De länder som har lyckats öka sina organdonationer, det är länder som har sådana här organdonationsregister där du förutsätter att personer vill donera sina organ, säger Ella Bohlin (KD), till Sveriges Radio.

Kristdemokraterna framhåller systemet i Nederländerna som en förebild i frågan. Sveriges Radio rapporterar samtidigt att även Liberalerna kommer ta upp frågan snarast, och andra partier som Centerpartiet och Vänsterpartiet har tidigare landat i liknande slutsatser.

Transplantationerna i Sverige ökar – men samtidigt är organbristen fortsatt stor. I somras stod folk väntandes i kö medan 800 organ saknades.

– I korthet handlar det om att upprätta ett organdonationsregister, där alla medborgare över 18 år är inskrivna, och där man förväntas att man är organdonator. Om man inte vill vara det, då måste man aktivt göra ett val och säga nej, säger Ella Bohlin (KD) till Sveriges Radio.

Hon sitter i Kristdemokraternas partistyrelse och menar att reglerna som de ser ut i dag kan ställa till det för många familjer.

– I dag har vi ett problem att både närstående, andra som väntar på organ och närstående och hälso- och sjukvårdspersonal inte riktigt vet hur man ska hantera situationer, säger Bohlin (KD) till Sveriges Radio.

Det var Socialstyrelsen som startade donationsregistret år 1996, då den rådande transplantationslagen trädde i kraft.

”Alla som hanterar uppgifter i registret har tystnadsplikt och reglerna kring vem som får tillgång till registret är restriktiva”, skriver myndigheten på sin hemsida.

Vad tycker du om det här förslaget? Skriv gärna en kommentar.