Nya förslaget: Avskaffa monarkin i Sverige – och inför republik

Sverige har haft monarki i över 400 år. Men nu får det vara slut med ett icke-demokratiskt ämbete, anser Vänsterpartiet.

I en kommittémotion inlämnad till riksdagen vill Vänsterpartiet införa republik.

”Vi anser att det är otidsenligt att den formella statschefen, kung eller drottning, ärver sitt ämbete och inte utses under demokratiska former”, står det i motionen som är undertecknad av åtta av Vänsterpartiets riksdagsledamöter.

Den svenska monarkin grundar sig i traditioner som sträcker sig över 1000 år tillbaka och är en av de äldsta i världen. Carl Gustav XVI kröntes 1973 och kommer efterträdas av kronprinsessan Victoria.

Vänsterpartiets förslag: Inför republik i Sverige

Men om Vänsterpartiet får bestämma kommer monarkin vara ett minne blott. Åtta av partiets riksdagsledamöter, bland dessa gruppledaren Mia Sydow Mölleby har skrivit under en kommittémotion som lämnats in till riksdagen.

Förslaget: Avskaffa monarkin och införa republik.

BORGHOLM 2019-07-14 Prinsessan Estelle, kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf under firandet av Victoriadagen på Borgholms idrottsplats på söndagen. Foto: Suvad Mrkonjic / TT

Vänsterpartiet anser att det nuvarande svenska statsskicket är omodernt, där en av anledningarna är att kronan i arv. Det bör istället utses under demokratiska former, skriver partiet i motionen.

(V) lägger fram brister

I motionen lägger Vänsterpartiet fram tre stora brister med det svenska statsskicket. För det första anser man att statschefen inte granskas på något formellt sätt, vilket partiet tycker är en allvarlig brist som behöver åtgärdas.

Vänsterpartiet skriver vidare att kung Carl XVI Gustaf bör granskas på ett formellt sätt, oavsett om man går över till republik eller inte, då den enda sortens granskning som sker av kungahuset i dag görs av media.

”Kungen bör kunna straffas”

Den andra punkten vänsterpartiet trycker på är den att monarken har åtalsimmunitet, alltså att denne inte kan straffas för något brott.

Stockholm 2019-05-28 Riksdagsledamoten Mia Sydow Mölleby (V) talar innan omröstning i riksdagen om misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: Henrik Montgomery / TT

Detta anser de borde ändras till att monarken har en begränsad åtalsimmunitet och därför kan straffas för vissa brott.

Se över systemet med adjutanter

Det sista Vänsterpartiet anser i motionen är en brist i det nuvarande svenska statsskicket är att systemet med adjutanter bör ses över.

I dag får adjutanterna, vars uppgift är att bistå en kunglig person eller statsråd i tjänsten, lön av Försvarsmakten. Vänsterpartiet vill se att dessa inte bör få lön av en statlig myndighet eller Försvarsmakten och vill se en översyn av systemet.

Tycker du Sverige bör avskaffa monarkin eller inte? Lämna gärna din åsikt i kommentarsfältet och dela vidare!