Nya förslaget – de vill införa köttskatt

Inför skatt på kött – för att minska konsumtionen och gynna miljön.

Det är ett av de nya klimatförslag som Liberala ungdomsförbundet har presenterat.

– Det skulle vara en mer effektiv skatt som faktiskt påverkar utsläppen, säger Luf-ordföranden Romina Pourmokhtari till Expressen.

Enligt Naturskyddsföreningen har köttkonsumtionen i Sverige ökat med 50 procent bara under de senaste 20 åren.

I snitt äter varje svensk numera 85 kilo kött per år, varav hälften är importerat från andra länder. Detta leder till stora utsläpp av växthusgaser, som riskerar att påskynda den globala uppvärmningen.

Faktum är att en tredjedel av svenskarnas totala utsläpp av växthusgaser beror på maten, enligt en forskningsstudie från Sveriges Lantbruksuniversitet.

växthusutsläpp
Foto: Pixabay

Omdebatterad fråga

På grund av den ökade köttproduktionen har därför frågan om en beskattning på köttprodukter varit uppe till debatt i Sverige flertalet gånger.

Inte minst inför riksdagsvalet 2018, då frågan splittrade partierna.

Bland annat protesterade Centerpartiet med en motivering att bönderna inte skulle straffas, medan Miljöpartiet förvisso tyckte att svenskar borde äta mindre kött men att en köttskatt skulle bli ”praktiskt lite svårt”.

kött, köttskatt
Foto: Pixabay

Vill införa köttskatt

Nu väljer Liberala ungdomsförbundet, Luf, återigen att lyfta frågan om att införa en ”köttskatt” i Sverige.

Detta som en del av ungdomsförbundets nya klimatförslag, något som Luf paketerar som en skatt på metangas. Förhoppningen med en särskild köttskatt skulle kunna minska konsumtionen och den klimatpåverkan som det utgör.

– Rapporten är ganska kontroversiell. Vi går längre än något riksdagsparti gör i nuläget, säger Romina Pourmokhtari, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, till Expressen.

frysdisk, kött
Foto: Drago Prvulovic / TT

”Plastpåseskatten ger inte önskad effekt”

Romina Pourmokhtari tror att det skulle ge mer effekt än beskattningen på plastpåsar, som ungdomsförbundet däremot vill ta bort.

– Plastpåseskatten ger inte en önskad effekt, medan en metanskatt skulle leda till att färre äter kött och att det är något man unnar sig då och då. Det skulle vara en mer effektiv skatt som faktiskt påverkar utsläppen. 

Luf har också presenterat klimatförslag som bland annat en höjd dieselskatt samt skatt på flygbränsle.

romina pourmokthari
Foto: Wikipedia

Vad tycker du om det här? Tror du att en köttskatt skulle kunna vara effektiv för att minska växthusutsläppen?

Lämna gärna en kommentar, och glöm inte att dela vidare!

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);